Επιλογή Σελίδας

Με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Ανοσοποίησης (24-30/04/17) υπενθυμίζουμε ότι, ο εμβολιασμός  αναγνωρίζεται διεθνώς ως ένας από τους πιο επιτυχημένους    τρόπους παρέμβασης  για τη  διασφάλιση της δημόσιας υγείας, ο οποίος έχει βοηθήσει όσο λίγοι στη μείωση της παγκόσμιας επιβάρυνσης, από νοσήματα.

Παρά τις προσπάθειες για την αύξησης της χορήγησης των εμβολίων, πολλά άτομα  ενδιαφέρονται λιγότερο για την πρόληψη της νόσου και ανησυχούν περισσότερο για τους κινδύνους που σχετίζονται με τα εμβόλια, λησμονώντας τις σοβαρές επιπτώσεις/επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν αν νοσήσουν από ασθένειες όπως η ανεμοβλογιά, η μηνιγγίτιδα κ.λ.π  και οι οποίες μπορούν να προληφθούν μέσω του εμβολιασμού.

Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε ότι οι «παιδικές ασθένειες» έχουν εκλείψει, καθώς όπως έχει δείξει το πρόσφατο παρελθόν, δεν είναι αδύνατο να ξεσπάσουν   επιδημίες τέτοιων ασθενειών και  στη χώρα μας. Επιπλέον, τη συγκεκριμένη χρονική  περίοδο σε γείτονα χώρα έχει παρατηρηθεί έξαρση επιδημίας ιλαράς, με αποτέλεσμα  την ανάγκη ελέγχου της εμβολιαστικής κάλυψης,  όλου του πληθυσμού.

Έτσι δεν  πρέπει να αγνοούμε το γεγονός ότι, στην Ελλάδα του σήμερα, μπορεί να χρειαστεί να πολεμήσουμε ξανά νοσήματα που θεωρούσαμε πως είχαμε κερδίσει στο παρελθόν. Γι’ αυτό πρέπει τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες, να επισκέπτονται  τον  ιατρό τους ώστε να πραγματοποιείται έλεγχος της εμβολιαστικής τους κάλυψης και ανάλογος εμβολιασμός.

Από τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Κεφαλονιάς