Επιλογή Σελίδας

Θ. Γαλιατσάτος: Αναλυτική ενημέρωση & λήψη αποφάσεων στα Δημοτικά Συμβούλια

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, της 29ης Απριλίου 2017, που θα διεξαχθεί στην Κεφαλονιά θα συζητηθεί και θα ληφθεί απόφαση για το θέμα της «Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την έρευνα και εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος». Η απόφαση ελήφθη μετά από πρόταση του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρου Γαλιατσάτου, προκειμένου αφενός να υπάρξουν κι άλλες ενημερωτικές ημερίδες στα υπόλοιπα νησιά, ιδιαίτερα στην Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο που η τοπική κοινωνία έχει αυξημένο ενδιαφέρον και αφετέρου να συνεδριάσουν τα Δημοτικά Συμβούλια και να λάβουν αποφάσεις, που θα τεθούν υπόψη του Περιφερειακού Συμβουλίου για την τελική απόφαση.

Αν και το θέμα αναβλήθηκε, οι ειδικοί επιστήμονες που ήρθαν στην Κέρκυρα για να ενημερώσουν φορείς και τοπική κοινωνία σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Μ. Δευτέρας, 10 Απριλίου 2017, στο Εργατικό Κέντρο, ενημέρωσαν και το Περιφερειακό Συμβούλιο για τη διαδικασία της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος και απάντησαν στις ερωτήσεις των περιφερειακών συμβούλων.

Παρέστησαν οι κ.κ. Ιωσήφ Αθανασιάδης, εκπρόσωπος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, Νίκος Βαρότσης, καθηγητής της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης, Γιάννης Γρηγορίου, ερευνητής, εκπρόσωπος της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια, Άρης Καραγεώργης, Δ/ντης Ερευνών του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και Σπύρος Μπέλλας, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων.

Η ημερίδα της ΠΙΝ

Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Μ. Δευτέρας στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας οι ειδικοί επιστήμονες είχαν την ευκαιρία:

  • να εξηγήσουν τις περιβαλλοντικές παραμέτρους του ζητήματος,

  • υπήρξαν κατηγορηματικοί όσον αφορά στην επίπτωση των ερευνών στη σεισμική δραστηριότητα της περιοχής του Ιονίου,

  • έκαναν λόγο για την διενέργεια ελέγχων αναφορικά με την τήρηση των όρων προστασίας περιβάλλοντος και την αναγκαιότητα πιστής εφαρμογής της νομοθεσία και των όρων ασφαλείας, εξήγησαν το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας που εκτείνεται σε βάθος 8ετίας,

  • διαβεβαίωσαν για δυνατότητα συνύπαρξης της τουριστικής οικονομίας των νησιών παράλληλα με τις δραστηριότητες για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων και

  • ενημέρωσαν για την παροχή αντισταθμιστικών οφελών αφενός στην στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση (ποσοστό 5% επί των εισπραχθέντων φόρων) όσο και στη δημιουργία θέσεων εργασίας για ενίσχυση των τοπικών οικονομιών.

Ο Περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος, κατά την τοποθέτησή του στην ενημερωτική ημερίδα υπογράμμισε ότι “θα πρέπει να εμβαθύνουμε τη συζήτηση και να βοηθήσουμε το διάλογο, ειδικά σημείων που χρήζουν περαιτέρω διαβούλευσης” και εστίασε κυρίως σε τρία σημεία:

1/ Την αναγκαιότητα αξιόπιστου δημόσιου ελέγχου στις διαδικασίες εξόρυξης και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων με σύσταση δομών ανεξάρτητων και στελεχωμένων με εξειδικευμένο προσωπικό,

2/Την εξασφάλιση με σαφήνεια και πέραν κάθε αμφιβολίας τόσο του δημοσίου χαρακτήρα της εκμετάλλευσης όσο και των παροχών που θα δοθούν στις τοπικές κοινωνίες για τις οχλούσες χρήσεις και

3/ Την εξέταση νέων τεχνολογιών, μέσω των οποίων θα μετρηθούν και θα καταγραφούν οι υπόγειες διαδικασίες και οι μετατοπίσεις, προκειμένου να αρθεί και ο παραμικρός δισταγμός που συνδέει τις γεωτρήσεις για εξόρυξη υδρογονανθράκων με τη σεισμική δραστηριότητα στο Ιόνιο.

Την ημερίδα συντόνισε ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Χρήστος Μωραΐτης και παραβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν ο πρ. Περιφερειάρχης Σπύρος Σπύρου, ο αντιδήμαρχος Δήμου Κέρκυρας Γιώργος Καρύδης, η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Κέρκυρας Μερόπη Υδραίου, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κέρκυρας Ν. Τρίαντος και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Μαρίνα Μοσχάτ και Δημήτρης Μπιάγκης, ενώ παρόντες ήταν επίσης οι αντιπεριφερειάρχες Αλ. Μιχαλάς και Δ. Τσούκας, ο αντιδήμαρχος Αρ. Μπαλής, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων.