Επιλογή Σελίδας

Την επίσημη ανακοίνωση έκαναν από κοινού ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος και ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ από το Αργοστόλι που βρίσκονται για τις εργασίες της 18ης Ετήσιας Εκδήλωσης – Συνάντησης Αποδήμων Κεφαλλήνων και Ιθακησίων. Ο Περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος ενημέρωσε τους εκπροσώπους των Ομοσπονδιών και συλλόγων των αποδήμων που παίρνουν μέρος στις εκδηλώσεις για την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και τις κινήσεις που έχει κάνει μέχρι σήμερα για τη διεξαγωγή του Διεθνούς Συνεδρίου το 2018: «Η δράση όλων, οι προσπάθειες και η δυναμική της σχέσης που αναπτύξαμε έφεραν καρπούς και με χαρά ανακοινώνουμε τη διεξαγωγή του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Αποδήμων Επτανησίων που θα διεξαχθεί το 2018 με διοργανωτή την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων και της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής. Στο συνέδριο αυτό, τη θεματολογία και τις λεπτομέρειες του οποίου θα καθορίσουμε από κοινού, θα έχουμε την ευκαιρία να προωθήσουμε τις θέσεις μας και να δυναμώσουμε τη φωνή μας, να βάλουμε στόχους, να διοργανώσουμε εκδηλώσεις και να αναδείξουμε τον πολιτισμό και την ιστορία μας» δήλωσε.

Με τη σειρά του ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ εξήρε την πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη, υπογράμμισε ότι οι στόχοι και οι σκοποί της συμβαδίζουν με τις επιδιώξεις του Υπουργείου Εξωτερικών, όπως αυτές έχουν εκφραστεί από τον ΥπΕΞ Ν. Κοτζιά και ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών και η Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού θα συνδράμουν την ΠΙΝ τόσο ως προς τη διεξαγωγή του Διεθνούς Συνεδρίου αλλά και επιπλέον παρέχοντας φιλοξενία σε παιδιά της ομογένειας με καταγωγή από τα Ιόνια Νησιά (10 από κάθε νησί) προκειμένου να ξεναγηθούν και να γίνουν κοινωνοί της ιστορίας του τόπου μας.

Στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνάντησης των Αποδήμων, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Κεφαλλήνων και Ιθακησίων «Οδυσσεύς» απένειμε τιμητική πλακέτα στον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων για την προσφορά του στη σύσφιξη των σχέσεων και τις προσπάθειες για στενότερη συνεργασία καθώς και στη συνεισφορά και ενεργή συμμετοχή του στις εκδηλώσεις και δράσεις των αποδήμων.

Η φετινή «Συνάντηση των Αποδήμων» είναι αφιερωμένη στον θαλασσοπόρο Ιωάννη Φωκά – Βαλεριάνο ή Χουάν ντε Φούκα, ο οποίος ξεκινώντας από το χωριό Βαλεριάνο της Κεφαλονιάς εξερεύνησε τα στενά του Βανκούβερ στον Καναδά, δίνοντας το όνομά του στην περιοχή.

Οι οφειλόμενες τιμές στον ξεχωριστό Κεφαλλονίτη εξερευνητή, που υπό αντίξοες συνθήκες, με επιμονή στο στόχο και το όραμά του, κατάφερε το αδιανόητο για την εποχή του, θα ολοκληρωθούν το απόγευμα του Σαββάτου 5/8/2017 με τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Χουάν ντε Φούκα, φιλοτεχνημένης από τον Κερκυραίο γλύπτη Γιάννη Μπάρδη, στο χώρο του Λιμεναρχείου Αργοστολίου.

Η «δίδυμη» προτομή του Χουάν ντε Φούκα θα τοποθετηθεί σε ειδική τελετή τον Οκτώβριο του 2017 στα στενά της νήσου Βανκούβερ, για να ολοκληρωθούν οι τιμητικές εκδηλώσεις προς τιμή του Κεφαλονίτη εξερευνητή.