Επιλογή Σελίδας

Θεόδωρος Γαλιατσάτος: Ως Ιόνιοι οφείλαμε τιμές στον Πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδας και σκοπεύουμε να κάνουμε θεσμό τις εκδηλώσεις σε ετήσια βάση

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στον Πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια διοργανώνει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος μάλιστα, όπως είχε δεσμευτεί, έρχεται στην Κέρκυρα για να παραστεί σε αυτές.

Οι εκδηλώσεις αυτές γίνονται σε συνέχεια της επίσκεψης αντιπροσωπείας από την Κέρκυρα, με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη Θεόδωρο Γαλιατσάτο, στον ΠτΔ κ. Παυλόπουλο, τον Φεβρουάριο του 2017, οπότε και είχε συζητηθεί η ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών για την ανάδειξη της πολιτικής και ιστορικής σημασίας του έργου και της δράσης του Ι. Καποδίστρια αλλά και η οφειλόμενη τιμή της Κέρκυρας στον Πρώτο Κυβερνήτη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε απαντήσει θετικά στο αίτημα να τεθούν υπό την αιγίδα του οι εκδηλώσεις που θα γίνονται εφεξής κάθε χρόνο στην Κέρκυρα, γενέτειρα και τόπος ενταφιασμού του Ι. Καποδίστρια και τηρώντας τις δεσμεύσεις του θα παραβρεθεί στην πρώτη εκδήλωση τιμής και μνήμης που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει:

Ώρα 11.00: Τρισάγιο και προσκύνημα στον τάφο του Ι. Καποδίστρια, στην Πλατυτέρα.

Ώρα 12.00: Εγκαίνια Μουσείου Καποδίστρια, Κουκουρίτσα (με την οργάνωση και επιμέλεια του Δ.Σ. του Μουσείου Καποδίστρια).

Ώρα 17.30: Εκδήλωση στην Ιόνιο Ακαδημία

– Ομιλία του Καθηγητή Αναστάσιου – Ιωάννη Μεταξά (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) με θέμα: “Ο Ιωάννης Καποδίστριας και η “άλλη” Ευρώπη”.

-Θεατρικό αναλόγιο από τη Ναταλία Καποδίστρια “Συνομιλία του Κυβερνήτου με τον Γεώργιο Μαυρομιχάλη”.

-Συναυλία της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας (Παλαιά Φιλαρμονική).

Ξεκινήσαμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, η οποία τα επόμενα χρόνια θα κορυφωθεί με στόχο οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στον Ι. Καποδίστρια να γίνουν ετήσιος θεσμός. Είναι ένα οφειλόμενο χρέος να τιμήσουμε τον Πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδας, στον τόπο καταγωγής του την Κέρκυρα και ευχαριστούμε θερμά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, που ανταποκρίθηκε με θέρμη και άμεσα στο αίτημά μας να τεθούν οι εκδηλώσεις υπό την αιγίδα του και να μας τιμήσει με την παρουσία του”, δήλωσε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτος.

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ευχαριστεί θερμά για την σημαντική συνεισφορά τους στην τελική ευόδωση της διοργάνωσης των εκδηλώσεων τον Δήμαρχο Κέρκυρας Κων/νο Νικολούζο, τον Πρύτανη του Ι. Πανεπιστημίου καθηγητή Βασίλειο Χρυσικόπουλο και τον Αναπληρωτή Πρύτανη καθηγητή Θεόδωρο Παππά, τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Κέρκυρας Νικόλαο Τρίαντο, τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωάννη Βραδή και τον Πρόεδρο του Κέντρου UNESCO Ιονίου Γεώργιο Σκλαβούνο.

Ιδιαίτερες και ξεχωριστές ευχαριστίες στον Πρόεδρο και το Δ.Σ. του Μουσείου Καποδίστρια για την άψογη συνεργασία στη διοργάνωση και τον συντονισμό των εκδηλώσεων, εις τρόπο τέτοιο που κατέστη δυνατός ο συγκερασμός των εκδηλώσεων της ΠΙΝ και της τελετής των εγκαινίων του Μουσείου Καποδίστρια.