Εξώδικο προς τον υπουργό εθνικής άμυνας, τον πρόεδρο και τα μέλη του ανώτατου ναυτικού συμβουλίου και τον πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ με κοινοποίηση προς την εταιρεία «N.C.H. CAPITAL Inc.», απέστειλε ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτος με θέμα «Επικίνδυνη για την εθνική ασφάλεια μεταφορά του εθνικού οχυρού Αγ Στεφάνου Κέρκυρας».
Ο περιφερειάρχης αναφέρει και αναλύει δύο βασικούς λόγους για τους οποίους είναι επικίνδυνη η μεταφορά του οχυρού και συγκεκριμένα:
α) Λόγω σοβαρών προβλημάτων ασφαλείας για το ίδιο το Οχυρό που προκύπτουν από την κατάργηση της Επιτηρούμενης Ζώνης.
Η προτεινόμενη νέα θέση του Ναυτικού Οχυρού δεν έχει επιτηρούμενη ζώνη, επομένως δεν διασφαλίζονται οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις και παραβιάζεται ο ΑΝ 376/1936. H κατάργηση της Επιτηρούμενης Ζώνης δεν μπορεί να αντικατασταθεί από τη σύγχρονη τεχνολογία και επομένως προκύπτουν σοβαρά θέματα ασφάλειας για το ίδιο το Οχυρό.
β) Λόγω της έλλειψης ορατότητας της νέας θέσης και αδυναμίας επόπτευσης της περιοχής από τα ραντάρ. Η νέα θέση του Ναυτικού Οχυρού (όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και η Τεχνική Έκθεση Μηχανολόγου Μηχανικού του ΕΜΠ που κατατέθηκε στο ΣτΕ) δεν παρέχει ούτε οπτική ορατότητα, ούτε δυνατότητα επόπτευσης της περιοχής από τα ραντάρ για το μεγαλύτερο τμήμα της θαλάσσιας έκτασης ανάμεσα στην Κέρκυρα και την Αλβανία καθώς και για τις ακτές της Κέρκυρας απέναντι από τη Αλβανία. Υπάρχει δηλαδή, μεγάλος “νεκρός τομέας”, άρα έλλειμμα στρατιωτικής επιτήρησης.
Ο Περιφερειάρχης εκτιμά ότι το Υπ. Εθνικής Άμυνας, «εξαναγκάστηκε σε μια αδικαιολόγητη και προκλητική παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας» ενώ όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «καταργείται η επιτηρούμενη ζώνη του μοναδικού Ν.Ο. στα στενά Κέρκυρας – Αλβανίας και σε απόσταση μόλις δυο μέτρων θα χτιστεί από τον επενδυτή του ΤΑΙΠΕΔ τουριστικό χωριό».
«Είναι απαράδεκτο, τονίζει ο περιφερειάρχης με το πρόσχημα του δημόσιου χρέους (το ΤΑΙΠΕΔ θα εισπράξει μόλις 23εκ [26 ευρώ ανά τ.μ.] μείον τα έξοδα μετεγκατάστασης του Οχυρού) να θυσιάζεται η Εθνική Ασφάλεια και μάλιστα σε μια τόσο ταραγμένη εποχή».