Επιλογή Σελίδας

Θεόδωρος Γαλιατσάτος: Είμαστε ανοικτοί στο διάλογο, με δημοκρατικούς όρους, αλλά δεν θα ανεχθούμε ύβρεις και απειλές

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η παρουσίαση της μελέτης υδρογεωλογικών συνθηκών στην εγκατάσταση του ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ Λευκίμμης, που πραγματοποίησε η Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της ΠΙΝ, μετά από διαδοχικές αυτοψίες στην περιοχή, σε περίοδο περίπου ενός έτους. Στην παρουσίαση μετά από πρόσκληση του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρου Γαλιατσάτου παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Κέρκυρας Κ. Νικολούζος, η αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Ν. Πανδή, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ι. Νήσων Χρ. Μωραΐτης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κέρκυρας Νίκος Τρίαντος, οι αντιπεριφερειάρχες Δ. Στραβοράβδης, Αλ. Μιχαλάς, Γ. Φοντάνας, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κέρκυρας Μ. Μουζακίτη, οι αντιδήμαρχοι Αρ. Μπαλής και Σπ. Ασπιώτης, ο πρ. Περιφερειάρχης Σπ. Σπύρου, ο περιφερειακός σύμβουλος Αλ. Δεσύλλας, επικεφαλής της παράταξης “Κίνηση Επτανησίων Πολιτών”, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι καθώς και Πρόεδροι και μέλη Δημοτικών και Τοπικών Συμβουλίων των Δ.Ε. Μελιτειέων, Κορισσίων και Λευκκιμμαίων και ο γραμματέας της Επιτροπής Πολιτών κατά του ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας Τέλης Κοτινάς.

Τα αποτελέσματα της μελέτης

Τα κύρια αποτελέσματα της τεχνικής έκθεσης συνοψίζονται στα ακόλουθα:

1. Με βάση τα αποτελέσματα της αποτύπωσης των απόλυτων υψομέτρων των γεωτρήσεων και της υπολεκάνης Α2, το απόλυτο υψόμετρο της στάθμης του υδροφόρου ορίζοντα στις γεωτρήσεις βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα αυτού του πυθμένα, γεγονός που αποτελεί πρώτη ένδειξη ότι το νερό στην υπολεκάνη Α2 δεν εισέρχεται από τον υδροφόρο ορίζοντα αφού αυτός βρίσκεται τουλάχιστον 4,62μ. κάτω από την υπολεκάνη.

2. Το έργο και η ευρύτερη χαμηλού υψομέτρου περιοχή βρίσκεται εκτός λεκανών απορροής των δύο ρεμάτων.

3. Η ανάπτυξη του κατασκευασθέντος έργου, δηλαδή του κυττάρου, της δεξαμενής εξισορρόπησης και του σταθμού επεξεργασίας στραγγιδίων έχει πραγματοποιηθεί επί των αδιαπέρατων γκρι στριφών αργιλικών μαργών και κατά συνέπεια δεν είναι δυνατόν να επηρεασθεί ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας.

4. Το νερό, το οποίο βρέθηκε και μετρήθηκε στον πυθμένα της υπολεκάνης Α2 φαίνεται ότι δεν είναι νερό, το οποίο προέρχεται από το γεωλογικό υπόβαθρο, καθώς:

– Ο υδροφόρος ορίζοντας και όχι η υπό πίεση διαμορφωμένη στάθμη αυτού, βρίσκεται σε πολύ μεγάλο βάθος κάτω από τον πυθμένα της υπολεκάνης Α1 και Α2.

-Η χημική ανάλυση του νερού που ήταν συγκεντρωμένο στην υπολεκάνη Α2 και στη δεξαμενή εξισορρόπησης δεν στοιχειοθετεί νερό υπόγειας προέλευσης, μαργαϊκού περιβάλλοντος και περιβάλλοντος βεβαρημένου από λιπάσματα ή νερού θαλάσσιας προέλευσης.

– Η χημική ανάλυση μπορεί να στοιχειοθετήσει νερό όμβριας προέλευσης το οποίο διέρχεται από ανθρακικά υλικά (αδιαβάθμητο υλικό επίστρωσης του κυττάρου).

Συζήτηση και προβληματισμός

Την άρτια γεωλογικά και μεθοδολογικά πληρότητα της μελέτης επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Νίκος Τρίαντος, ζητώντας πρόσθετες εξηγήσεις, για επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη έκανε λόγο ο πρ. Περιφερειάρχης Σπ. Σπύρου ζητώντας απάντηση αν υπάρχει πιθανότητα μόλυνσης ή όχι του υδροφόρου ορίζοντα, ενώ οι συμμετέχοντες έθεσαν ερωτήσεις στη συνέχεια και για την επόμενη ημέρα στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Για εξαιρετικά στενά περιθώρια έκανε λόγο ο Δήμαρχος Κέρκυρας, υπενθυμίζοντας ότι δεν ήταν εκείνος που σχεδίασε και υλοποίησε την εγκατάσταση στη Λευκίμμη. Αποσαφήνισε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς των απορριμμάτων εκτός Κέρκυρας και έκανε έκκληση για συνεννόηση όλων προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο νησί.

meleti_xyta

Θ.Γαλιατσάτος: Έχουμε θέσει τρεις προϋποθέσεις για την αδειοδότηση

Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας” τόνισε ο Περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος, ενημερώνοντας ότι με την παρουσίαση της μελέτης, τα συμπεράσματα της οποίας θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο προκειμένου όλοι να λάβουν γνώση ακριβώς των περιεχομένων της, καλύπτεται η μια από τις τρεις προϋποθέσεις που είχαν τεθεί από την ΠΙΝ για την αδειοδότηση του ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας.

Απομένουν ακόμη:

1. Η κάλυψη των ελλείψεων που αφορούν στην αποκατάσταση σε τμήματα των εγκαταστάσεων, η σύνδεση με το δίκτυο της ΔΕΗ, η εγκατάσταση πυρσού καύσης βιοαερίου, η ασφαλτόστρωση της οδού πρόσβασης στο ΧΥΤΑ, η ολοκλήρωση των ηλεκτρομηχανολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων, η εγκατάσταση αντλητικών συστημάτων στις γεωτρήσεις παρακολούθησης των υπογείων υδάτων, η ολοκλήρωση των εργασιών για τη λειτουργία των υγροτόπων και η αποκατάσταση τμήματος της περίφραξης.

2. Η λειτουργία του δεματοποιητή στο Τεμπλόνι και η παραγωγή δεμάτων.

Έχουμε χρόνο να συζητήσουμε, δημοκρατικά όμως, χωρίς προπηλακισμούς και αναθέματα, χωρίς αφορισμούς και προαποφασισμένες στάσεις, καλοπροαίρετα και ήρεμα γιατί η διαχείριση των απορριμμάτων μας αφορά όλους” δήλωσε ο κ. Γαλιατσάτος. Ο Περιφερειάρχης επεσήμανε ότι ο ίδιος ουδέποτε απέκλεισε κάποιον από το διάλογο, το γραφείο του είναι ανοικτό σε όλους για θέματα που αφορούν τα Ιόνια Νησιά, όμως “δεν μπορώ να δεχθώ πρακτικές που πλήττουν ευθέως τη δημοκρατία, δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα, συντηρούν και προάγουν άλλες νοοτροπίες και εντέλει στέκονται ευθέως αντίθετες στα συμφέροντα του τόπου”.

Θα εξαντλήσουμε το διάλογο, αλλά δεν θα ανεχθούμε αντιδημοκρατικές πρακτικές

Ο Περιφερειάρχης υπενθύμισε ότι κάποιοι από την ηγετική ομάδα του “Αλεύχιμον” προέβησαν σε τραμπουκισμούς και ύβρεις εναντίον τόσο του ιδίου όσο και του κλιμακίου που είχε προσπαθήσει να επισκεφθεί τη Λευκίμμη και να κάνει διάλογο, σε μια προσπάθεια να στερήσουν από το λαό της Λευκίμμης την ενημέρωση και την ανταλλαγή απόψεων. “Εμείς δεν θα κάνουμε βήμα πίσω, θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια διαλόγου, με όποιον καλοπροαίρετο πολίτη θέλει να ακούσει την επιστημονική άποψη, τα δική μας θέση, τις αγωνίες και τις προσπάθειές μας. Και φυσικά σε αυτό το διάλογο είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε την άλλη άποψη ακόμη και σκληρή κριτική. Όχι ύβρεις και απειλές. Εκεί είμαστε κάθετοι”, δήλωσε.

Πρέπει να αρχίσουμε να ακούμε ο ένας τον άλλο, μόνο έτσι θα μπορέσουμε να βγούμε από το αδιέξοδο που μας έβαλαν εκείνοι, που κυβέρνησαν επί σειρά ετών τούτο τον τόπο”, κατέληξε.

meleti_xyta1