Επιλογή Σελίδας
PASSAGE project (official logo)

PASSAGE project

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: INTERREG EUROPE

ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ: 3: Υποστήριξη της μετάβασης σε μία οικονομία χαμηλών εκπομπών ρύπων σε όλους τους τομείς

ΣΤΟΧΟΣ: 3.1: Βελτίωση των οικονομικών πολιτικών χαμηλών εκπομπών ρύπων

ΤΙΤΛΟΣΕΡΓΟΥ: Public AuthoritieS Supporting low-cArbon Growth in European maritime border regions

ΑΚΡΩΝΥΜΙΟ: PASSAGE

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣΕΡΓΟΥ:1.933.207,00 €

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ:101.289,00 €

Το έργο συγχρηματοδοτείται κατά 85% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και κατά 15% από Εθνικούς Πόρους.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ: 1/4/2016-31/3/2020

ΕΤΑΙΡΟΙ

  • Εταίρος 1, LP Pas de Calais County Council – Γαλλία,
  • Εταίρος 2, P2 Kent County Council – Μεγάλη Βρετανία,
  • Εταίρος 3, P3 Chamber of Commerce and Industry of Bastia and Haute Corse – Γαλλία,
  • Εταίρος 4, P4 Chamber of Commerce of Livorno – Ιταλία,
  • Εταίρος 5, P5 Province of Lecce – Ιταλία,
  • Εταίρος 6, P6 η Μ.Κ.Ο «INNOPOLIS» – InnoPolis: “Centre for Innovation & Culture” – Ελλάδα,
  • Εταίρος 7, P7 Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων,
  • Εταίρος 8, P8 Regional Council of Vlora – Αλβανία,
  • Εταίρος 9, P9 Helsinki Uusimaa Regional Council – Φινλανδία,
  • Εταίρος 10, P10 Harju County Government – Εσθονία, και
  • Εταίρος 11, P11 Femern Belt Development – Δανία

ΕΠΙΣΗΜΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΡΓΟΥhttps://www.interregeurope.eu/passage/

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΣΤΟΧΟΙ

Το έργο «PASSAGE – Public AuthoritieS Supporting low cArbon Growth in European maritime border regions» αφορά τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή στα στενά της Ευρώπης τα οποία βρίσκονται στο επίκεντρο των περιφερειών με θαλάσσια σύνορα. Ως σημαντικά σημεία διόδου, συγκεντρώνουν τις ροές και τις δραστηριότητες, με αποτέλεσμα την σημαντική επιβάρυνση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Οι περιοχές των «στενών» πλήττονται άμεσα τόσο από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αυτών των ροών και των συναφών δραστηριοτήτων τους, αλλά και από τις εσωτερικές μεταφορές, στις οποίες οι τοπικές αρχές έχουν πολύ περιορισμένο έλεγχο. Τα θαλάσσια σύνορα είναι ένα ξεκάθαρο εμπόδιο για την ανάπτυξη αποτελεσματικών και ολοκληρωμένων στρατηγικών χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για την πρόληψη της περαιτέρω ρύπανσης στα στενά.

Στόχος του προγράμματος είναι να αυξηθεί η συνεκτίμηση των προκλήσεων χαμηλών εκπομπών άνθρακα μέσα στις 5 περιοχές των θαλάσσιων συνόρων (9 περιφέρειες της ΕΕ και 1 εκτός ΕΕ) μέσω των συνεπειών 5 θαλάσσιων προγραμμάτων διασυνοριακής συνεργασίας και μίας περιφερειακής πολιτικής. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στον προσδιορισμό του τρόπου διαχείρισης της διασυνοριακής συνεργασίας, ενσωματώνοντας μέσω ειδικής μελέτης για την πρόκληση χαμηλών εκπομπών άνθρακα, τις διαφορετικές προτεραιότητες του κάθε προγράμματος.

Οι εταίροι του έργου θα συνεργαστούν με τις διαχειριστικές και κυβερνητικές αρχές των προγραμμάτων θαλάσσιας διασυνοριακής συνεργασίας για να εξασφαλιστεί μια πραγματική αλλαγή πολιτικής έως το 2019. Οι τοπικοί παράγοντες που συμμετέχουν σε πρωτοβουλίες διασυνοριακής θα συμμετέχουν στις δραστηριότητες του έργου, για να προσφέρουν την εδαφική εμπειρογνωμοσύνη τους και να καθιερώσουν μια μόνιμη εδαφική αλλαγή, μέσω ανανεωμένων προσεγγίσεων που θα ωφελήσουν τον πληθυσμό των περιφερειών – εταίρων.