Think before you print!! Προτού εκτυπώσετε, σκεφθείτε αν πράγματι χρειάζεται, σκεφθείτε το περιβάλλον.

Μέχρι στιγμής, έχουν δημοσιευθεί συνολικά 7 προτάσεις, τις οποίες μπορείτε να δείτε παρακάτω.

 1. Συνεταιριστική Κοινοπραξία Κέρκυρας

  Πρόταση 1η
  Θεματική: Άμεσες Ενισχύσεις
  Απαιτούμε την κατάργηση του «χαρατσιού» με την ονομασία «κόστος αποσφαλμάτωση» το οποίο καθιερώθηκε το 2014 οριζόντια σε όλους του Έλληνες Αγρότες δικαιούχους ενιαίας ενίσχυσης.
  Το εν λόγω «κόστος», δεν μπορεί να περιλαμβάνεται, κατά καμία περίπτωση στο κόστος εξυπηρέτησης (υποβοήθηση υποβολής) της αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης καθώς η διαδικασία υποβολής της ΕΑΕ περιλαμβάνει διορθώσεις τόσο σε αλφαριθμητικά όσο και σε γεωχωρικά δεδομένα.
  Εάν υπάρχει πρόβλημα στο χαρτογραφικό υπόβαθρο, για το οποίο προφανώς και δεν ευθύνεται ο έλληνας αγρότης, το κόστος βαρύνει αποκλειστικά και μόνο τον ΟΠΕΚΕΠΕ ο οποίος έχει αναλάβει την υποχρέωση για την επικαιροποίηση του και την διόρθωση λαθών επί αυτού.
  Είναι δε προφανές ότι λάθη σε αλφαριθμητικά δεδομένα διορθώνονται επιτόπου στα Κ.Υ.Δ. στα οποία απευθύνεται ο δικαιούχος για την Αίτησή του.
  Συνεταιριστική Κοινοπραξία Κέρκυρας
  Πιστοποιημένη Πύλη Εισόδου του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε στο Ο.Σ.Δ.Ε.
  4η Πάροδος Σολωμού 10, 49100 – Κέρκυρα
  Τηλέφωνα Επικοινωνίας 26610 45691 Φαξ 26610 45691

 2. Αντώνης Αηδονίδης

  Αναθεώρηση του Συστήματος Κατανομής Δικαιωμάτων Ενιαίας Ενίσχυσης:
  Η αλλαγή του μοντέλου από το «δήθεν» παραγωγικό, στο στρεμματικό με τον περιορισμό της σύγκλισης ανά περιφέρεια σε συνδυασμό με το ατομικό όριο της αύξησης ή της μείωσης μέχρι και 30% δεν εξαλείφει τα σφάλματα και τις αδικίες οι οποίες διαπράχθηκαν κατά την περίοδο καταγραφής (1999-2002) των λεγόμενων ιστορικών δικαιωμάτων.
  Είναι γνωστά άλλωστε τα λεγόμενα «πανογραψίματα» τα οποία συνέβησαν την περίοδο αυτή και καμία διορθωτική κίνηση με την μορφή σύγκλισης δεν μπορεί να δώσει στους πραγματικούς καλλιεργητές την υποστήριξη ώστε να ασχοληθούν σοβαρά με την εκμετάλλευσή τους.
  Προτείνω την δημιουργία ενός συνδυαστικού μοντέλου κατανομής δικαιωμάτων το οποίο να συνδυάζει:
  1. Έκταση Αγροτεμαχίου
  2. Τεκμαρτό υπολογισμό απόδοσης ανάλογα με την καλλιέργεια
  3. Έλεγχο, της ετήσιας απόδοσης του αγροτεμαχίου
  Ως προς το σημείο 3 δεδομένου ότι το σύστημα taxis είναι πλέον διασυνδεδεμένο με το ΟΣΔΕ με την υποβολή της ετήσιας φορολογικής δήλωσης του δικαιούχου να γίνεται διασταύρωση του σημείου 2 με το σημείο 3. Εάν υπάρχει απόκλιση άνω του ενός ποσοστού να καλείται ο δικαιούχος σε έλεγχο ώστε να αιτιολογήσει την απόκλιση. Εάν δεν αιτιολογείται επαρκώς η απόκλιση να αναπροσαρμόζεται το ύψος του ποσού της ενίσχυσης που λαμβάνει. Εάν η απόκλιση αυτή συνεχίζεται για άνω των 2 ετών, μέσα στην ίδια προγραμματική περίοδο, τότε την τρίτη χρονιά να χάνει τα δικαιώματα ΕΑΕ που κατέχει.

 3. Νικόλαος Σολωμός

  1 από 3:
  Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΑΚΤΙΚΗΣ. Ο τρόπος που μεθοδεύεται η σχετική προπαρασκευή ανά νησί για το αναπτυξιακό συνέδριο δείχνει εκ προοιμίου ασυντόνιστο και χωρίς σχέδιο βηματισμό, διότι ζητά ιδέες χωρίς να διατυπώνει το αναπτυξιακό περιφερειακό όραμα !

  Αιτία είναι οι λανθασμένες οργανωτικές συμβουλές που παρέλαβε η Περιφερειακή Διοίκηση. Ξεκινάμε στραβά και τα αποτελέσματα δέν θα διαφέρουν από εκείνα ομοειδών προσπαθειών του παρελθόντος ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΦΕΡΑΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Εάν είχαν φέρει δέν θα βρισκόμασταν σε δυσχερή θέση. Τα ΕΣΠΑ σχεδιάζονται αναποτελεσματικά και δυσανάλογα με τους διατιθέμενους πόρους, οι οποίοι συχνότατα δέν αξιοποιούνται δημιουργικά παραγωγικά και πολλαπλασιαστικά.

  Πολλά από τα τεχνικά έργα παρακμάζουν πρίν ακμάσουν και εγκαταλείπονται στην φθορά, ενώ ελάχιστα μή τεχνικά αλλά παραγωγικά έργα πραγματοποιούνται. Αυτός δέν είναι ο τρόπος που οι άλλες χώρες της ΕΕ με καλή οικονομική πορεία, αξιοποιούν τους ευρωπαικούς πόρους συγκλίσεως οικονομιών. Είναι παράξενο και πρέπει να διερευνηθεί το πως οι γραφειοκράτες της ΕΕ συνυπογράφουν και παίρνουν ευθύνες σε εγκρίσεις υποτονικών αναπτυξιακών προγραμμάτων. Δεν είναι συνυπεύθυνοι εάν εθελοτυφλούν;

  (η πρόταση/άποψή μου περατώνεται σε δύο επόμενες καταχωρήσεις, βλ παρακάτω)

  Ν. Χ. Σολωμός
  Πρώην Δημοτικός Σύμβουλος Ληξουρίου/ Πάλης

 4. Νικόλαος Σολωμός

  2 από 3:
  ΑΠΟΤΕΛΕΙ Η ΟΧΙ ΣΤΟΧΟ Η ΙΣΟΡΡΟΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ;

  ΑΠΟΤΕΛΕΙ Η ΟΧΙ ΣΤΟΧΟ Η ΑΡΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ;

  ΑΠΟΤΕΛΕΙ Η ΟΧΙ ΣΤΟΧΟ Η ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ Η ΜΗ ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΕ ΟΛΙΓΟΥΣ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟΥΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΔΥΣΑΝΑΛΟΓΑ;

  ΕΙΝΑΙ Η ΟΧΙ Η ΚΑΤΑ ΚΕΦΑΛΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΟΧΗΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΣ ΑΝΩΤΕΡΟΣ ΤΟΥ ΤΥΠΙΚΟΥ ΚΑΤΑ ΚΕΦΑΛΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ;

  (η πρόταση/άποψή μου περατώνεται σε μία ακόμα καταχώρηση, βλ παρακάτω)

  Ν. Χ. Σολωμός
  Πρώην Δημοτικός Σύμβουλος Ληξουρίου/ Πάλης

 5. Νικόλαος Σολωμός

  3 από 3:
  Εάν ΝΑΙ τότε απαιτείται ως επόμενο βήμα σχεδιασμού η Συνειδητοποίηση απο τους διοικούντες:

  1. του γεγονότος ότι η Ανάπτυξη δέν έρχεται με τον κατακερματισμό της κατάθεσης ιδεών σε προεπιλεγμένες ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ, τις οποίες έχει αποφασίσει η εταιρεία συμβούλων που έχει πληρώσει η ΠΙΝ για να επεξεργαστεί την σχετική πληροφορία.Είναι κομβικό σφάλμα.

  2. του γεγονότος ότι η Ανάπτυξη έρχεται από διορατική στρατηγική χάραξη που κανονίζει το τρόπο συνδυσμού όλων αυτών των ΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ και τις αμοιβαίες τους εξαρτήσεις και ύστερα εκπονεί οδικό χάρτη από αναγκαία βήματα, ώστε να προκύψει ΑΝΑΠΤΥΞΗ

  3. του γεγονότος πως ουδέποτε μέχρι σήμερα έχει γίνει συστηματικά κάτι τέτοιο και από ότι φαίνεται πάλι δέν θα συμβεί, διότι η ΠΙΝ δέν διαθέτει κοινά παραδεκτό μηχανισμό αυτοκριτικής, εξαγωγής διδαγμάτων και θεραπείας παθογενειών. Δέν ξέρει όσο καλά απαιτείται το γιατι έχει αποτύχει εκεί που απέτυχε και το αντίθετο.
  Μας λείπει πρωτίστως η «ΣΥΝΘΕΣΗ» και όχι η «ανάλυση» των επιμέρους ανα αυθαίρετη θεματική κατηγορία.
  Εάν γίνουν τα ανωτέρω, τότε και μόνο τότε μπορεί να προχωρήσει η δημιουργία οδικού χάρτη αναπτύξεως, ανά νησί, ανά πόλη και ύπαιθρο νησιού και ανα τοπική πληθυσμιακή ομάδα.

  Ειδ” άλλως θα έχουμε πάλι δαπάνες για το επανειλημμένο ανέβασμα της πέτρας του Σίσυφου, στο ίδιο ύψος στο οποίο διαρκώς βρισκόμαστε εδώ και 60 έτη.

  Ν. Χ. Σολωμός
  Πρώην Δημοτικός Σύμβουλος Ληξουρίου/ Πάλης

 6. Vassilis Doucas

  Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων βρίσκεται μπροστά σε μια αντιφατικότητα η οποία αποτελεί πρόκληση για όλους. Η ΠΙΝ έχει φυσικό πλούτο, γεωγραφικά πλεονεκτήματα και δυναμική ανάπτυξης στον αγροδιατροφικό τομέα, στη βιοτεχνολογία, μεταποίηση και πρωτογενή παραγωγή με έμφαση σε καινοτόμα προϊόντα αλλά δεν έχει καθόλου εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό. Η ανακύκλωση προσώπων σε ίδιες θέσεις την τελευταία 20ετια έχει ως αποτέλεσμα να βρισκόμαστε σε μια κατάσταση αποσύνθεσης όπου για παράδειγμα ο ελαιώνας καταστρέφεται, οι υδάτινοι πόροι έχουν μολυνθεί, κάνεις δε ξέρει αν υπάρχει στρατηγικός στόχος ανάπτυξης στην Περιφέρεια, τι σημαίνει Ανάπτυξη? ΔΕΝ υπάρχει εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.
  Για παράδειγμα η ανάδειξη και διάχυση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του ελαιώνα της ΠΙΝ θα μπορούσε να συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη ενός γενικότερου στρατηγικού στόχου για την προώθηση ανάπτυξης τεχνολογικής, επιστημονικής και οικονομικής στην περιοχής μας.

  Ορισμένες προτάσεις που αφορούν τη βελτίωση της διαχείρισης των ελαιώνων της ΠΙΝ:
  Καθορισμός και σχεδίαση πολιτικής προοπτικής για την ελαιοκαλλιέργεια
  Μελέτη και καθορισμός συστημάτων διαχείρισης των ελαιώνων στις διάφορες ζώνες
  Βελτίωση οικοσυστήματος των ελαιώνων
  Εφαρμογή μοντέλου ολοκληρωμένης διαχείρισης
  Εφαρμογή βιολογικής καλλιέργειας και προστασίας υδάτινων πόρων
  Καθορισμός μοντέλου διαχείρισης σε κάθε περιοχή
  Βιοτεχνολογία και καινοτόμα προϊόντα
  Εκπαίδευση, Ενεργοποίηση Τεχνολογικού Ερευνητικού Κέντρου

 7. Vassilis Doucas

  ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΑ ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ:
  1) Η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ο.Τ.Α «ΑΝΙΟΝ ΑΑΕ ΟΤΑ, με αρχικό Μετοχικό Κεφάλαιο 59.281,00 ευρώ. Σήμερα το Μετοχικό Κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται στα 206.200,00 €. Σκοπός ίδρυσης και λειτουργίας της εταιρείας, η επιστημονική και τεχνική υποστήριξη των Ο.Τ.Α. της Κέρκυρα…, καθώς και η ανάπτυξη δραστηριοτήτων προστασίας του περιβάλλοντος και των αγροτικών περιοχών, …… Η Αναπτυξιακή Ιονίων Νήσων ΑΝΙΟΝ Α.Α.Ε. ΟΤΑ είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, με τη μορφή της Αναπτυξιακής Ανώνυμης Εταιρίας Ο.Τ.Α και διοικείται από επταμελές ΔΣ, του οποίου πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος είναι ο Δήμαρχος Κέρκυρας. Μέτοχοι της ΑΝΙΟΝ είναι ο Δήμος Κέρκυρας, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, …… η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κέρκυρας και άλλοι φορείς με μικρότερα ποσοστά συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο.
  http://www.kerkyrasimera.gr/index.php/en/topika/koinonia/item/7550-myrizei-mparoyti-stin-anion

  2) Τσίπρας: Η Ελλάδα της αρπαχτής και της κρίσης χρεοκόπησε
  Τόνισε πως «αν βρεθήκαμε σε αυτό το σημείο της χρεοκοπίας ως χώρα, δεν είναι γιατί δεν είχαμε δυνατότητες, ούτε γιατί, όπως μας λένε, ζούσαμε πάνω από τις δυνατότητες μας. Αλλά γιατί πάντοτε σε αυτό το τόπο συνυπήρχαν δυο Ελλάδες. Η Ελλάδα της παραγωγής και της δημιουργίας με την Ελλάδα της διαφθοράς και της αρπαχτής».
  http://www.cnn.gr/news/politiki/story/105644/tsipras-h-ellada-tis-arpaxtis-kai-tis-krisis-xreokopise
  Newsroom , CNN Greece
  22:00 Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2017