Think before you print!! Προτού εκτυπώσετε, σκεφθείτε αν πράγματι χρειάζεται, σκεφθείτε το περιβάλλον.

Μέχρι στιγμής, έχουν δημοσιευθεί συνολικά 7 προτάσεις, τις οποίες μπορείτε να δείτε παρακάτω.

 1. ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗΣ

  ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΙΔΡΥΣΗ ΤΑΜΕΙΟΥ- ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΝ
  ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ REAL ESTATE K AMBΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΠΟΧΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ.ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΑΠΟΡΙΜΜΑΤΑ Κ ΒΙΟΜΑΖΑΣ.
  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΑΡΩΓΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΡΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ Κ ΕΝΝΑΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ .

 2. Αλέξανδρος Παντελειός - Ν.Ε.ΤΕΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης

  Η μικρομεσαία επιχείρηση αποτελεί το κύτταρο της ανάπτυξης. Για να μπορούμε λοιπόν να μιλάμε για ανάπτυξη, πρέπει να διασφαλίσουμε ένα υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον.

  Η φορολογία οφείλει να επιστρέψει στην κανονικότητα, ώστε να επιστρέψουν και οι επιχειρήσεις από την γενικευμένη φοροδιαφυγή στην νομιμότητα.

  Τα κριτήρια ένταξης επιχειρήσεων σε προγράμματα ενίσχυσης (π.χ. ΕΣΠΑ) πρέπει να ανασχεδιαστούν και να δοθεί μεγαλύτερη βάση στην χρηματοδότηση υφιστάμενων επιχειρήσεων που βάσει αντικειμενικών κριτηρίων αποδεικνύουν την αξία του επιχειρηματικού τους σχεδίου.

  Η επιδότηση της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας χωρίς κριτήρια έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση θέσεων εργασίας μόνο για το διάστημα της επιδότησης και την εξαφάνιση της θέσης με τη λήξη της. Πρέπει να υπάρξει ανασχεδιασμός των κριτηρίων της επιδότησης και να προκριθούν θέσεις εργασίας, είτε νέες, είτε υφιστάμενες, οι οποίες έχουν τη δυναμική να παραμείνουν.

  Οι καθυστερήσεις στις απαραίτητες αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων (π.χ. άδειες δόμησης) αποτελούν βασικό ζήτημα το οποίο πρέπει οι υπηρεσίες Δήμων και Περιφέρειας να αντιμετωπίσουν. Δεν δύναται να υπάρξει σοβαρή επένδυση χωρίς χρονοδιάγραμμα και δεν δύναται να υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα που να μπορεί να λάβει υπ’ όψιν τις καθυστερήσεις αυτές.

 3. Βατσάκης Δημήτριος- Οικονομολόγος

  Προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα σε μικρές και μεσαίες, να ανταπεξέλθουν στο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον πρέπει να επαναπροσδιοριστούν οι φορολογικοί συντελεστές. Η μείωση της φορολογίας θα αποφέρει και μείωση της φοροδιαφυγής καθώς όπώς έχει αποδειχτεί από οικονομικές μελέτες, η υψηλή φορολογία από ένα σημείο και μετά έχει αντίθετα αποτελέσματα καθώς οδηγεί σε μεγαλύτερα ποσοστά φοροδιαφυγής. Ακόμη, οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές αποτελούν τροχοπέδη για νέες επιχείρησεις αλλά και βαρίδι στις ήδη υπάρχουσες, οι οποίες προσπαθώντας να καλύψουν τις φορολογικές υποχρεώσεις το κάνουν εις βάρος άλλων (δάνεια, μισθοί). Με τον τρόπο αυτό αδυνατούν να εξελιχθούν περαιτέρω με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση και τελικώς την εξαφάνιση τους. Επιπλέον, η βασική οικονομική αρχή που γνωρίζει ακόμα και ένας φοιτητής δευτέρου έτους οικονομικής σχολής, είναι ότι για να αντιμετωπιστεί μία κρίση η λύση είναι άυξηση των κρατικών δαπανών και μέιωση της φορολογίας.Δυστυχώς στη χώρα μας για πολλά χρόνια συμβαίνει το αντίθετο

 4. Αγάθος Αριστείδης

  Επέκταση του καθεστώτος της οικοτεχνίας,σε μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ή κτηνοτρόφους.Να απλοποιηθούν οι διαδικασίες,ώστε όποιος θέλει ,να μεταποιεί ,αγροτικές πρώτες ύλες,σε καλλυντικά προϊόντα,χωρίς να εμπλακεί στις γραφειοκρατικές και ογκώδεις διαδικασίες του Ε.Ο.Φ.
  ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
  1)Το ελαιόλαδο με υψηλά οξέα,ακατάλληλο για βρώση, μπορεί να γίνει σαπούνι και να προστεθούν σε αυτό εκχυλίσματα από αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά.
  2)Το κερί της μέλισσας,μπορεί να γίνει κηραλοιφές και άλλα.
  3)Η απόσταξη σε μικρούς αποστακτήρες,τριαντάφυλλων ,θα δώσει ροδόνερο,η απόσταξη λεβάντας ή δεντρολίβανου ,θα δώσει εξαιρετικά ανθόνερα.
  Να σημειώσω,ότι προϊόντα σαν τα παραπάνω,παράγονται στη λεκάνη της Μεσογείου,περισσότερο από 2.000 χρόνια πριν,μπορούν λοιπόν να χαρακτηριστούν ως παραδοσιακά,ενδιαφέρουν πολύ τους επισκέπτες μας και τα αναζητούν.
  Η στάση και η διάθεση της πολιτείας πρέπει,να είναι συμβουλευτική,συνεργατική και εποπτική-ελεγκτική,με σκοπό,οι οικοτεχνίες αυτές,να γίνουν επιχειρήσεις και να ανοιχθούν,αργότερα στην παγκόσμια αγορά.
  Μια δεύτερη πρόταση είναι,οι δημόσιες φυτεύσεις και οι αναδασώσεις να γίνονται,όπου δεν υπάρχουν λόγοι που να το αποκλείουν,με φυτά μελισσοκομικού ενδιαφέροντος.

 5. Τιμόθεος Γ. Χριστόφορος

  Στο συνημμένο οι προτάσεις του κ. Τιμόθεου Γ. Χριστόφορου.

 6. Ιωάννης Μάνεσης

  Οι Προτάσεις του κύριου Ιωάννη Μάνεση.

 7. Αναστάσιος Παπαθεοδωρόπουλος

  Ενέργεια: Να γίνει case study στο μοντέλο της Σουηδίας για τον τρόπο μετατροπής των απορριμάτων σε ενέργεια και να εξεταστούν οι εφαρμογές αυτές στην περιφέρεια μας. Σκοπός είναι η μείωση των σκουπιδιών και ταυτόχρονα η ενεργειακή αυτονομία.
  Επιχειρηματικότητα: Προσπάθεια απορρόφησης όσο το δυνατόν πιο κοντά στο 100% των Προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Επιπλέον να γίνει μείωση του φορολογικού συντελεστή για όλες τις νησιωτικές περιοχές της χώρας.
  Δημιουργία ενός innovation hub στην Κεφαλονιά-Ζάκυνθο-Κέρκυρα όπου θα μπορούν οι καινοτόμες ιδέες να μην χρειάζεται να υλοποιηθούν εκτός των συνόρων της περιφέρειας μας.
  Θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, με σκοπό τα ποιοτικά μας προιόντα να μπορούν να βγουν στις παγκόσμιες αγορές με μεγαλύτερη δυναμική.
  Απασχόληση: Έμμεση αύξηση των μισθών μέσω της αύξησης των παραγωγικών δεικτών των επιχειρήσεων (Στόχοι εργαζομένων). Αυστηρώς έλεγχος για τα ωράρια εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων.
  η περιφέρεια μπορεί να δώσει κίνητρο για τα παραπάνω μέσω χρηματοδότησης των επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα.