Επιλογή Σελίδας

Θ. Γαλιατσάτος: Ας συνεργαστούν οι Οργανισμοί Λιμένος με τις ναυτιλιακές εταιρείες, δεν μπορεί να πληρώσουν το μάρμαρο οι πολίτες

Aντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρο Γαλιατσάτο, τους βουλευτές Κέρκυρας Φωτεινή Βάκη και Κώστα Παυλίδη, τον Αντιπεριφερειάρχη και Πρόεδρο της Επιτροπής Νησιωτικής Πολιτικής της ΠΙΝ Σπύρο Γαλιατσάτο και τον Αντιδήμαρχο Δήμου Κέρκυρας Ανδρέα Γουλή συναντήθηκε σήμερα (Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018) με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτη Κουβέλη. Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο ΓΓ Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Χρήστος Λαμπρίδης.

Το θέμα που απασχόλησε την συνάντηση ήταν η αύξηση των τελών που έχει αποφασιστεί από τον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας, βάσει της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού αυτών.

Ο Περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος ενημέρωσε για την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, να ανακληθεί η εν λόγω απόφαση αλλά και το αίτημα για άμεση έναρξη διαβούλευσης για την τιμολογιακή πολιτική των Οργανισμών Λιμένων και το νέο τρόπο υπολογισμού των λιμενικών τελών. Η αντιπροσωπεία δήλωσε την αντίθεσή της στην πολιτική που ακολουθούν οι Οργανισμοί Λιμένος, μέσω της οποίας επιχειρείται ο τριπλασιασμός –ουσιαστικά – της τιμής του εισιτηρίου, που καλείται να πληρώσει ο επιβάτης και ζήτησε να παραμείνει το λιμενικό τέλος ως έχει, δηλαδή σε ποσοστιαία βάση ανά επιβάτη και όχημα.

Το πρόβλημα που θα ανακύψει είναι σημαντικό για τους χρήστες της ακτοπλοϊκής γραμμής Κέρκυρας – Ηγουμενίτσα, καθώς εκτός της απόφασης του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας που έχει ήδη δημοσιευτεί σε ΦΕΚ, υπάρχει αντίστοιχη απόφαση του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας, που βρίσκεται προς υπογραφή στο Υπουργείο Ναυτιλίας.

Από την πλευρά του ο Υπουργός κ. Κουβέλης δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπογράψει προς το παρόν την εν λόγω απόφαση του ΟΛΚΕ για αύξηση των λιμενικών τελών, έως ότου υπάρξει συνεννόηση με τους Οργανισμούς Λιμένων για κοινή πολιτική.

Επίσης ο κ. Κουβέλης δήλωσε ότι προτίθεται από την πλευρά του να κινηθεί προς την κατεύθυνση της επαναφοράς του ποσοστιαίου υπολογισμού των λιμενικών τελών, αλλά θα πρέπει να συννενοηθεί και με το Υπουργείο Οικονομικών για την αναστολή της απόφασης του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας.

«Ήταν μια γόνιμη συνάντηση με τον κ. Υπουργό, ο οποίος κατανόησε το πρόβλημα που θα ανακύψει για τους κάτοικους αλλά και τους επισκέπτες της Κέρκυρας, από την υπέρογκη αύξηση στην ακτοπλοϊκή σύνδεση. Όλοι οι συμμετέχοντες στην αντιπροσωπεία καταστήσαμε σαφές ότι η αδυναμία των Οργανισμών Λιμένων να εισπράξουν τα αναλογούντα τέλη από τις ναυτιλιακές εταιρείες, και οι μεταξύ τους σχέσεις ή διαφορές, δεν μπορούν και δεν πρέπει να μετακυλίονται στους πολίτες. Αν όπως ισχυρίζεται ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας δεν μπορεί να ελέγξει τα εισιτήρια στην πορθμειακή γραμμή εσωτερικού, ας τεθεί σε ισχύ το σύστημα που ακολουθείται για τα εισιτήρια εξωτερικού. Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να πληρώσουν «το μάρμαρο» οι πολίτες», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων.

Τέλος, στη συνάντηση ζητήθηκε να παραμείνει το λιμάνι της Κέρκυρας σε δημόσιο έλεγχο και να μην πωληθεί ή παραχωρηθεί σε επενδυτική εταιρεία. Ειδικά για την επικείμενη παραχώρηση της κρουαζιέρας από τον ΟΛΚΕ, η αντιπροσωπεία τόνισε ότι πρόκειται για μια χρήση άκρως κερδοφόρα και θα αποτελέσει ζημία για το ελληνικό δημόσιο η παραχώρησή της.