Επιλογή Σελίδας

Εγκρίθηκαν από το Περιφερειακό Συμβούλιο οι Προγραμματικές Συμβάσες  μεταξύ της Π.Ι.Ν. / Π.Ε. Κέρκυρας και του Δήμου Παξών για την υλοποίηση του έργου «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ ΚΑΙ ΓΩΝΙΩΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΑΞΩΝ» και του έργου           «ΔΡΑΣΕΙΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΑΞΩΝ» συνολικού προϋπολογισμού 2.010.746,63 ευρώ με ΦΠΑ

Η πρώτη Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Π.Ι.Ν. / Π.Ε. Κέρκυρας και του Δήμου Παξών αφορά την υλοποίηση του έργου «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ ΚΑΙ ΓΩΝΙΩΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΑΞΩΝ» με Κωδικό ΟΠΣ 5007243, συνολικού προϋπολογισμού 373.414,67 με Φ.Π.Α.

Η προγραμματική σύμβαση προβλέπει:

Tην κατασκευή «Πράσινου Σημείου», στους Παξούς,  σύμφωνα με τις προδιαγραφές της νομοθεσίας και τον απαραίτητο εξοπλισμό για την παραλαβή και προσωρινή αποθήκευση διαφορετικών ροών ανακυκλώσιμων αποβλήτων, όπως απόβλητα ελαίων, απόβλητα εκσκαφών και κατεδαφίσεων, απόβλητα χαρτιού, πλαστικού, γυαλιού, μετάλλων, ξύλου, ογκωδών, ελαστικών, ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

Τη δημιουργία τριών (3) «Γωνιών Ανακύκλωσης» (σημεία συλλογής μικρής κλίμακας που περιλαμβάνουν μόνο μέσα συλλογής υλικών και την κατάλληλη σήμανση – διαμόρφωση του χώρου) για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

-Επίσης η Πράξη περιλαμβάνει προπαρασκευστικό υποέργο που αφορά στις μελέτες και αδειοδοτήσεις για την Ολοκλήρωση διαδικασιών ωρίμανσης έργου (προπαρασκευαστικές ενέργειες), καθώς και υποέργο δράσεων Ευαισθητοποίησης και Δημοσιότητας που περιλαμβάνουν δημιουργία προγράμματος Δημοσιότητας και Σχέδιο Δράσεων Επικοινωνίας και Ευαισθητοποίησης, Καταχωρήσεις στον τύπο και στα ΜΜΕ, κατασκευή ιστοσελίδας, Ενημερωτικά έντυπα – οδηγούς – εγχειρίδια.

Στο «Πράσινο Σημείο» το οποίο θα εγκατασταθεί σε γήπεδο έκτασης 3,5 στρεμμάτων περίπου που βρίσκεται στη θέση Ιερομόναχος, θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω εργασίες: ασφαλτόστρωση – κατασκευή οδών μετακίνησης , υποδομές διαχείρισης ομβρίων, έργα Η-Μ ,Προμήθεια και τοποθέτηση πινακίδων, κατασκευή περίφραξης, ενώ θα τοποθετηθούν μέσα αποθήκευσης των αποβλήτων και ειδικότερα skip container, container για την υποδοχή αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, ειδικά δοχεία για την υποδοχή των αποβλήτων ελαίων και άλλα. Οι «Γωνιές ανακύκλωσης» θα δημιουργηθούν σε τρία σημεία στον Δήμο Παξών και συγκεκριμένα στις εισόδους των οικισμών Γάιος, Λόγγος και Λάκκα.

Σε κάθε «Γωνιά» θα τοποθετηθούν ειδικά μέσα συλλογής για την τοποθέτηση των ανακυκλώσιμων αποβλήτων και ειδικότερα: skip container και κάδοι για τοποθέτηση ανακυκλώσιμων υλικών ξεχωριστά (γυαλί, πλαστικό, χαρτί, μέταλλα, μπαταρίες). Ο κύριος στόχος του προτεινόμενου έργου είναι η εκτροπή υλικών που μπορούν να ανακτηθούν (ανακυκλώσιμα) από την ταφή. Αυτό θα έχει και σημαντική μείωση στο κόστος διαχείρισης των ΑΣΑ του Δήμου Παξών.

Το έργο κρίθηκε αναγκαίο, από τον Περιφερειάρχη, καθώς στόχος των προτεινόμενων δράσεων διαχείρισης των ανακυκλώσιμων στερεών αποβλήτων του Δήμου Παξών είναι η ολοκληρωμένη λύση στη διαχείριση των αποβλήτων που αποσκοπεί στη βελτίωση της περιβαλλοντικής προστασίας και της ποιότητας ζωής.

Η  συνολική  δαπάνη  για  την  εκτέλεση  του έργου, θα καλυφθεί στο σύνολό του από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (συγχρηματοδοτούμενο σκέλος) και ειδικότερα από τη ΣΑ Ε2751 και τον ενάριθμο 2018ΣΕ27510120.

-Η δεύτερη Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Π.Ι.Ν. / Π.Ε. Κέρκυρας και του Δήμου Παξών αφορά την υλοποίηση του έργου ” ΔΡΑΣΕΙΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΑΞΩΝ”, συνολικού προϋπολογισμού 1.637.331,96 Ευρώ , με Φ.Π.Α.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη Προγραμματική Σύμβαση, πρόκειται να υλοποιηθούν δράσεις  για την ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών αποβλήτων στο Δήμο Παξών, καθώς και η  κατασκευή Σταθμού Μεταφόρτωσης και μονάδας προεπεξεργασίας και κομποστοποίησης προδιαλεγμένου και  σύμμεικτου  κλάσματος  οικιακών  αποβλήτων.  Τα  βιοαπόβλητα  θα  υποβάλλονται  σε επεξεργασία και μέρος αυτών θα μπορεί να αξιοποιηθεί ως εδαφοβελτιωτικό. Παράλληλα θα επιτευχθεί βελτίωση των υποδομών και της ανακύκλωσης. Η υλοποίηση του έργου θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση της ποσότητας των αποβλήτων που οδηγούνται προς τελική απόθεση εκτός του νησιού των Παξών και την ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών και βιοαποβλήτων.

Συγκεκριμένα , προβλέπονται :

  • Οι  μελέτες  και  αδειοδοτήσεις  για  την  Ολοκλήρωση  διαδικασιών  ωρίμανσης  έργου (προπαρασκευαστικές ενέργειες).

• Η κατασκευή Σταθμού Μεταφόρτωσης Αποβλήτων ΣΜΑ,.

• Η κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Προδιαλεγμένων

Βιοαποβλήτων και Σύμμεικτων ΑΣΑ

•Προμήθεια Εξοπλισμού Οργάνωσης της Διαλογής στην Πηγή Βιοαποβλήτων

• Παροχή Υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου Παρακολούθησης και Υποστήριξης της υλοποίησης της πράξης .

Ειδικότερα,  περιλαμβάνεται  στο  αντικείμενο  η  κατασκευή  μονάδας  προδιαλογής αποβλήτων, κομποστοποίησης και μεταφόρτωσης, σε χώρο συνολικού εμβαδού 1.387,59 τ.μ. που  βρίσκεται  στη  θέση  ‘ΛΑΓΓΑΔΕΣ-ΑΧΑΙ-ΧΩΜΑΤΕΡΗ’  του  Δήμου  Παξών.  Η  μέγιστη δυναμικότητα της μονάδας θα είναι 10 τόνοι αστικών αποβλήτων συνολικά ανά ημέρα (3.650 τόνοι/έτος)  και  5,2  τόνοι  αποβλήτων  ανά  ημέρα  (1.900  τόνοι  /έτος)  για  το  Σταθμό Μεταφόρτωσης.  Εκτός  της κατασκευής  μονάδας  προεπεξεργασίας  αποβλήτων  και κομποστοποίησης,  σταθμού  μεταφόρτωσης,  προβλέπονται  και  υποέργα  που  αφορούν  στην αποκατάσταση  του  ΧΑΔΑ  (ως  μη  χρηματοδοτούμενο  έργο),  την  προμήθεια  για  την εγκατάσταση  εξοπλισμού  και  υποδομών  διαλογής  στην  πηγή  και  συλλογής  οργανικού κλάσματος, διαδικασίες ωρίμανσης των έργων και στην τεχνική υποστήριξη της υλοποίησης, παρακολούθησης, προβολής και λειτουργίας των έργων.

Η  συνολική  δαπάνη  για  την  εκτέλεση  του  προαναφερθέντος έργου  της  προγραμματικής  σύμβασης θα καλυφθεί στο σύνολό της από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (συγχρηματοδοτούμενο σκέλος) και ειδικότερα από τη ΣΑ Ε2751 και τον ενάριθμο 2018ΣΕ27510128.

Η διάρκεια των παραπάνω συμβάσεων αρχίζουν από την ημερομηνία υπογραφής τους και λήγουν με την ολοκλήρωση των έργων και την παράδοσή τους σε πλήρη λειτουργία από το Φορέα Υλοποίησης, δηλαδή την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, στο δήμο Παξών.