Επιλογή Σελίδας

Στη Λευκάδα βρέθηκε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, όπου υποδέχθηκε σήμερα τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τα εγκαίνια του νέου σύγχρονου Νοσοκομείου Λευκάδας. Τον Πρωθυπουργό συνόδευε η σύζυγός του Μπέτυ Μπαζιάνα ενώ παραβρέθηκαν και οι Υπουργοί Υγείας Ανδρέας Ξανθός, Εθνικής Άμυνας ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, ο Αν. Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, ο Υφ. Εργασίας Κώστας Μπάρκας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Χρήστος Χριστοδούλου, ο αρχηγός Αεροπορίας Γεώργιος Μπλιούμης, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Παναγιώτης Τζανετής, οι διοικητές των Νοσοκομείων Λευκάδας Βησσαρίων Μίχας και Κέρκυρας Φοίβος Κακαβίτσας.

IMG_20190512_102745

Αρχικά ο Πρωθυπουργός κατέφτασε στο αεροδρόμιο του Ακτίου όπου εγκαινίασε τη βάση αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ, τονίζοντας ότι «εγκαινιάζοντας την τελευταία 4ετία την Τρίτη βάση αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ στο Άκτιο κάνουμε πράξη το όραμά μας για να καλύψουμε την Δ. Ελλάδα, τα Ιόνια νησιά και τα ορεινά χωριά της Ηπείρου». Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι προτεραιότητα είναι η διασφάλιση ίσων όρων πρόσβασης στην περίθαλψη ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας και την οικονομική δυνατότητα των πολιτών και συνέχισε: «Οι νησιώτες και όσοι διαμένουν σε ορεινά χωριά είχαν για πάρα πολλά χρόνια μια εγγενή ανισότητα καθώς δεν είχαν τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης σε υπηρεσίες Υγείας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Αποτελούσε για μας πρώτη μέριμνα να διασφαλίσουμε αυτό το πολύτιμο αγαθό και να μειώσουμε τόσο το χρόνο, όσο και τις απώλειες ανθρώπινων ζωών. Προσπαθήσαμε να συνεργαστούν τα υπουργεία Υγείας και Άμυνας».

IMG_20190512_102922

Εν συνεχεία ο Πρωθυπουργός και τα κυβερνητικά στελέχη μετέβησαν στο νέο Νοσοκομείο Λευκάδας το οποίο πλέον φέρει το όνομα “Ξενοφώντας Γρηγόρης». Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του αυτό έγινε μετά από αίτημα των φορέων της Λευκάδας να πάρει το νέο νοσοκομείο το όνομα του γιατρού που «υπηρέτησε με ανιδιοτέλεια και αφοσίωση τον τόπο του και ήταν το στήριγμα όσων τον είχαν ανάγκη. Μετά την εισβολή των ναζί ανέπτυξε έντονη αντιστασιακή δράση από τη θέση του γραμματέα του ΕΑΜ Λευκάδας. Φυλακίστηκε από το κατοχικό κράτος και από το μετεμφυλιακό κράτος. Εκλέχτηκε βουλευτής με την ΕΔΑ το 1963 και το 1964 και στη διάρκεια της δικτατορίας εξορίστηκε. Αγάπησε τη Λευκάδα και αφιέρωσε τη ζωή του για τους πολλούς».

IMG_20190512_111745

Ο Αλ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι από τα Ιόνια νησιά και συγκεκριμένα από την Ιθάκη έδωσε τον Αύγουστο του 2018 το μήνυμα ότι «η χώρα γυρίζει σελίδα και μπορούμε με ελεύθερα τα χέρια να σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα». Δήλωσε ικανοποιημένος για τα εγκαίνια ενός σύγχρονου νοσοκομείου που «αξίζει στους αγώνες του λαού της Λευκάδας, στολίδι για την ευρύτερη περιοχή».

IMG_20190512_103431

Καταχειροκροτούμενος, στο κατάμεστο προαύλιο του Νοσοκομείου της Λευκάδας ο πρωθυπουργός χαιρέτισε το λαό του νησιού, δηλώνοντας την ικανοποίησή του που βρίσκεται «στη γενέθλια γη του Βαλαωρίτη και του Σικελιανού, ενός λαού δημοκρατικού, στην πρώτη γραμμή των αγώνων, ενός από τα πιο όμορφα νησιά με μακρά παράδοση και ιστορία».

IMG_20190512_100728

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ακόμη περισσότερο ικανοποιημένος που οι προσπάθειες της κυβέρνησης γίνονται πράξεις και παραδίδονται στο λαό έργα υγείας, προς όφελος εκείνων που τα προηγούμενα χρόνια είχαν «πεταχθεί έξω από το σύστημα υγείας, που είχαν χρεωθεί, που ήταν ανασφάλιστοι και δεν είχαν πρόσβαση στην υγεία. Καταργήσαμε το 5ευρω διότι θεωρούμε ότι είναι υποχρέωσή μας η παροχή δημόσιας υγείας και περικόψαμε τις σπατάλες. Κάναμε νοικοκύρεμα, γιατί παραλάβαμε τα νοσοκομεία με χρέη και σήμερα έχουν πλεόνασμα. Σταματήσαμε το πάρτι στις μίζες, το πάρτι στα φάρμακα», είπε χαρακτηριστικά και απευθυνόμενος στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Λευκάδας και Ιθάκης κ. Θεόφιλο, ο οποίος προηγουμένως είχε τελέσει την τελετή του αγιασμού δήλωσε ότι «εμείς μπορεί να μην κάνουμε μεγάλους σταυρούς αλλά η δική μας ιδεολογία είναι πολύ πιο κοντά. Διώξαμε από το ναό της υγείας τους ποντικούς που ροκάνιζαν τα κονδύλια και σταματήσαμε τη διαφθορά».

IMG_20190512_103639

Τη δική του ικανοποίηση εξέφρασε στις δηλώσεις του και ο Περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος, ευχαριστώντας όσους συνέβαλαν από το 2004-2019 για να γίνει πραγματικότητα το νέο σύγχρονο Νοσοκομείο, το οποίο χρηματοδότησε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με 31εκ. ευρώ.

IMG_20190512_100257

Επεσήμανε όμως ότι το Νοσοκομείο είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2007-2013 και ενώ έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί, όταν το παρέλαβε η παρούσα περιφερειακή αρχή είχε απορροφηθεί μόνο το 40% των κονδυλίων. «Με γρήγορους ρυθμούς και πολύ δουλειά καταφέραμε να το ολοκληρώσουμε και να το παραδώσουμε στους πολίτες και τους επισκέπτες της Λευκάδας» σημείωσε. Υπενθύμισε δε ότι μαζί με το Νοσοκομείο Λευκάδας, στα έργα που παρελήφθησαν ημιθανή και ημιτελή περιλαμβανόταν ανάμεσα στα άλλα το Θέατρο Ζακύνθου, η Γέφυρα του Χάρακα στην Κεφαλονιά, το λιμάνι του Πισαετού στην Ιθάκη, το Λιμάνι Ερείκουσας, το Γηροκομείο στο Αργοστόλι, το Θέατρο στη Λευκάδα. «Γι’ αυτά τα έργα εξαιτίας της προηγούμενης διοίκησης απαιτήθηκε ιδιαίτερο σχέδιο, χρόνος και κόπος για να πραγματοποιηθούν και να αποδοθούν στην κοινωνία και την οικονομία», είπε υπογραμμίζοντας ότι η σημερινή ημέρα είναι ημέρα χαράς και γιορτής για τα Ιόνια νησιά, ότι η Λευκάδα χρειάζεται όλη την προσοχή μας γιατί της αξίζει και ότι ως περιφερειακή αρχή Ιονίων Νήσων θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη νέα ζεύξη, τις λιμενικές – τουριστικές εγκαταστάσεις στο Νυδρί, το Θέατρο, τη στέγαση του Ιονίου Πανεπιστημίου, την κατασκευή του υδατοδρομίου, την λιμνοδεξαμενή στην Εγκλουβή και φυσικά τον άξονα Βορρά – Νότου από τη Λευκάδα στη Βασιλική. Και ολοκληρώνοντας τόνισε ότι «Η βοήθεια των πολιτών είναι καταλυτική για την επιτυχία. Εμείς διαβεβαιώνουμε ότι θα στηρίξουμε με κάθε τρόπο τη λειτουργία του νέου Νοσοκομείου και ευχόμαστε στους γιατρούς, το νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό και στη διοίκηση κάθε επιτυχία στην υποστήριξη της δημόσιας υγείας στις καλύτερες συνθήκες που υπάρχουν πλέον».

IMG_20190512_103334

Εν συνεχεία ο Πρωθυπουργός και το κυβερνητικό κλιμάκιο, συνοδευόμενοι από τον Περιφερειάρχη Θεόδωρο Γαλιατσάτο, το Δήμαρχο Κώστα Δρακονταειδή, τον Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Λευκάδας Θ. Χαλικιά, περιφερειακούς συμβούλους, αντιδημάρχους και εκπρόσωπους φορέων περπάτησαν στα δρομάκια της πόλης της Λευκάδας, συνομίλησαν με τους κατοίκους, έβγαλαν φωτογραφίες και δοκίμασαν παραδοσιακά προϊόντα.

IMG_20190512_100446