Επιλογή Σελίδας

Προγραμματική σύμβαση πολιτισμικής ανάπτυξης μεταξύ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Δήμου Κέρκυρας και του Ιδρύματος “Πινακοθήκη Άγγελου Γιαλλινά”, για την αποκατάσταση και επανάχρηση του διατηρητέου κτιρίου, υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος.

Αντικείμενο του έργου είναι η αποκατάσταση και επανάχρηση του διατηρητέου κτιρίου, που ανήκει στο Ίδρυμα “Πινακοθήκη Άγγελου Γιαλλινά”, σε μουσειακό χώρο ώστε να αποτελέσει ένα σημαντικό φορέα πολιτισμού και γνώσης και ταυτόχρονα ένα πόλο έλξης και αναψυχής των Κερκυραίων και των επισκεπτών του νησιού.

Οι επεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν με γνώμονα τον σεβασμό και την ανάδειξη της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας του κτιρίου, το οποίο έχει ανακηρυχθεί ως Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο και επί σειρά δεκαετιών είχε αφεθεί στην τύχη του, βορά στη φθορά του χρόνου και της αδιαφορίας.

Το οίκημα αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα μεγαλοαστικού σπιτιού Κερκυραϊκής αρχιτεκτονικής ενώ οι διαμορφώσεις στο εσωτερικό του κτιρίου θα πραγματοποιηθούν με γνώμονα το μνημείο να ανταποκριθεί στη νέα του χρήση, να αντανακλά το πνεύμα της εποχής και με σεβασμό στην τήρηση των κανόνων για την εξασφάλιση προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία.

Το συνολικό εμβαδόν του ιστορικού κτιρίου, που βρίσκεται στην οδό Καποδιστρίου (στην παλαιά πόλη της Κέρκυρας) είναι 1.391,07m2 και οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν περιλαμβάνουν καθαιρέσεις και επεμβάσεις αποκατάστασης, διαμορφώσεις στο εσωτερικό του κτιρίου και τον περιβάλλοντα χώρο καθώς και προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού ώστε να καταστεί η πράξη λειτουργική σύμφωνα με τις προτεινόμενες χρήσεις της.

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων χρηματοδοτεί το έργο μέχρι το ποσό των 5.036.260,42ευρώ από το ΠΕΠ Ιονίων Νήσων 2014-2020, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 1184/27-3-2018 απόφαση ένταξης της πράξης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ιόνια Νησιά 2014-2020”.

Η ισχύς της προγραμματικής σύμβασης αρχίζει από την υπογραφή της και λήγει στις 31/12/2021.