Επιλογή Σελίδας

Στην Αθήνα θα μεταβεί τη Δευτέρα 1 Ιουλίου 2019 ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, για την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης για το Καστρομονάστηρο Στροφάδων στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Την προγραμματική σύμβαση, για τη διάσωση και αποκατάσταση του ιστορικού μνημείου, θα υπογράψουν η Υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος και ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος.

Η Ιερά Μονή Αγ. Διονυσίου Στροφάδων, το Καστρομονάστηρο όπως είναι ευρέως γνωστό, βρίσκεται στο μεγαλύτερο νησί Σταμφάνη, του νησιωτικού συμπλέγματος των Στροφάδων και καταλαμβάνει έκταση 1.750μ2. Η ίδρυση της Μονής αναφέρεται το 1ο ήμισυ του 13ου αιώνα και το οικοδομικό συγκρότημα αποτελεί μνημείο σύμβολο της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου. Το μνημείο βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια σε κατάσταση ετοιμορροπίας ενώ ο σεισμός του Οκτωβρίου 2018 δημιούργησε πρόσθετα προβλήματα στο ιστορικό κτιριακό συγκρότημα.

Η προγραμματική σύμβαση που υπογράφεται την ερχόμενη Δευτέρα, σε συνέχεια σύσκεψης που είχε πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού τον Ιανουάριο του 2019 και των προσπαθειών της περιφερειακής αρχής, ενεργοποιεί όλες εκείνες τις διαδικασίες που απαιτούνται για την αξιοποίηση της χρηματοδότησης, προκειμένου να αποκατασταθεί το μνημείο, να γίνει επισκέψιμο και λειτουργικό ανακτώντας τον μνημειακό του χαρακτήρα προς όφελος των κατοίκων των Ιονίων Νήσων και των επισκεπτών. Από την χρηματοδότηση των 14 εκ. ευρώ που έχουν εξασφαλιστεί, τα 10, 5εκ. ευρώ έχουν διατεθεί από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και τα 3,5εκ. ευρώ από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Είχαμε πάντα την άποψη ότι το Καστρομονάστηρο των Στροφάδων πρέπει να διασωθεί και να αναδειχθεί σε διεθνές κέντρο θρησκευτικού, πολιτιστικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος. Επί δεκαετίες η τοπική εκκλησία εκλιπαρούσε για τη διάσωση του μνημείου, το οποίο υπέστη ζημιές και από τον σεισμό του Οκτωβρίου 2018 στη Ζάκυνθο. Η ΠΙΝ έχει ως προτεραιότητα την στήριξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και στην κατεύθυνση αυτή συνεισφέραμε με όσα μέσα διαθέταμε. Η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης για τη διάσωση του Καστρομονάστηρου στις Στροφάδες είναι μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για τα Ιόνια νησιά, την ιστορία και τον πολιτισμό μας και είμαστε περήφανοι που αφήνουμε ένα τέτοιο αποτύπωμα στη θητεία μας”, δήλωσε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος.