Επιλογή Σελίδας

Τη νέα Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου υποδέχθηκε σήμερα στο γραφείο του ο απερχόμενος Περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος, για την τελετή παράδοσης – παραλαβής της ΠΙΝ.  Ο κ. Γαλιατσάτος δήλωσε ότι αν συγκριθεί το 2014 με το 2019 θα διαπιστωθεί η αδιαμφισβήτητη πρόοδος και η ευρωπαϊκή αναγνώριση της ΠΙΝ στα διεθνή Φόρα και δομές όπως η CPMR και η Ευρώπη των Περιφερειών, καθώς και η αναγνώριση της θέσης μας ανάμεσα στις Περιφέρειες της χώρας. “Μπορούμε να ισχυριστούμε βάσιμα ότι έχουμε κάνει άλματα προόδου. Κι επιπλέον αγωνιστήκαμε για ζητήματα δημοκρατίας – έχουμε δύο μηνύσεις εις βάρος μας από την Χρυσή Αυγή. Είμαστε περήφανοι γιατί υπερασπιστήκαμε τη δημόσια περιουσία, ακόμη και ερχόμενοι σε αντίθεση με τις εκάστοτε κυβερνήσεις κατά τη διάρκεια της θητείας μας. Επίσης αναδείξαμε εγκαίρως και με συνέπεια την αναγκαιότητα ενίσχυσης των σχέσεών μας με τους ομογενείς και την προβολή των τοπικών προϊόντων, δράσεις που θα πρέπει να συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα και που μόνο όφελος θα αποφέρουν στην ΠΙΝ”, είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι αυτή τη στιγμή η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων μαζί με τις Περιφέρειες Ν. Αιγαίου και Κρήτης είναι στις πρώτες θέσεις του ΑΕΠ και στις τελευταίες όσον αφορά την ανεργία, ενώ και η αύξηση επισκεπτών ήταν αλματώδης τα προηγούμενα χρόνια.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης:

– Στη θεσμική θωράκιση της ΠΙΝ με το Χωροταξικό Ιονίων Νήσων, το οποίο θα φτάσει σε πέρας με την προσθήκη και των σχεδίων από τους Δήμους,

– Στη διαχείριση των αποβλήτων, όπου όπως είπε, έχουν γίνει όλες οι επιβεβλημένες κινήσεις με συλλογικό τρόπο, σύμφωνα με τις επιταγές της Ε.Ε. έως το τέλος του 2016 για να μην αναγκαστούμε να επιστρέψουμε χρήματα

– Στην Αγροδιατροφική και την Τράπεζα Σπόρων και

-στον Οργανισμό Λειτουργίας της ΠΙΝ και την καθιέρωση της ψηφιακής υπογραφής.

3

Ο κ. Γαλιατσάτος παρέδωσε απολογισμό πεπραγμένων της θητείας του καθώς και των εν εξελίξει έργων και δράσεων της ΠΙΝ και συγκεκριμένα: αναλυτικούς πίνακες έργων Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) Ιόνια Νησιά 2014 -2020 / ΕΣΠΑ 2014 -2020, προγραμμάτων Interreg 2014 -2020, προγραμματικών συμβάσεων καθώς και θεμάτων σχετικά με την πολιτική για την ανάπτυξη της βιομηχανίας (Επιχειρηματικό Πάρκο, Λατομικές περιοχές, ελαιοτριβεία), πρόγραμμα Life-IP AdaptInGR – LIFE17 IPC/GR/000006, Τράπεζα Σπόρων, Κοινωνική και Τουριστική Πολιτική καθώς και πολιτική σχετικά με τους ομογενείς.

Επίσης παρέδωσε τους λογαριασμούς αποθεματικού ύψους 28 εκ. ευρώ, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα ισχυρό “μαξιλάρι”, ώστε η νέα διοίκηση της ΠΙΝ να μην αγωνιά για το μέλλον και να τα χειριστεί όπως κρίνει προσφορότερα. Ακόμη 162 εκ. ευρώ είναι τα έργα ενταγμένα και/ή εν εξελίξει στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Σε αυτά προστίθενται τα έργα ΕΣΠΑ 2014-2020, το Interreg, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς και οι προγραμματικές συμβάσεις, 90 στον αριθμό, με υποχρεώσεις για την εκτέλεση έργων σε συνεργασία με Δήμους, φορείς κλπ.

4

Ως ένα δώρο της τελευταίας στιγμής, σας παραδίδω την επιστροφή 5.718.205,52 ευρώ. Πρόκειται για χρήματα που είχαν κατασχεθεί για το Λυρικό Θέατρο Κέρκυρας από κακό χειρισμό της προηγούμενης περιφερειακής αρχής. Καταφέραμε με τιτάνιο δικαστικό και πολιτικό αγώνα, επί σειρά ετών, να τα πάρουμε πίσω και να τα προσφέρουμε τώρα για έργα και δράσεις στους πολίτες των Ιονίων Νήσων”, είπε στη διάδοχό του ο κ. Γαλιατσάτος.

Ο κ. Περιφερειάρχης τέλος τόνισε ότι η δράση της περιφερειακής αρχής δεν σταμάτησε λεπτό, ούτε μετά τις εκλογές, καθώς “επιθυμούμε να είμαστε επωφελείς μέχρι τελευταία στιγμή και ούτε η ηθική της παράταξής μου ούτε η πρακτική μας θέλαμε να είναι ίδια με την αντιμετώπιση που είχαμε εμείς το 2014”, είπε χαρακτηριστικά. Τελευταίες δράσεις στη θητεία του Θεόδωρου Γαλιατσάτου θα είναι η παράδοση των αντιτύπων του Εγχειριδίου Ιστορίας Ιονίων Νήσων στην εκπαίδευση και η διεξαγωγή των αγώνων του Τουρνουά Ποδοσφαίρου Ιονίων Νήσων, εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στη Ζάκυνθο την Παρασκευή και το Σάββατο, 30 & 31 Αυγούστου 2019.

Η Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου απευθυνόμενη προς τον κ. Γαλιατσάτο είπε: “Σας ευχαριστώ για τη λεπτομερή αλλά και ουσιαστική ενημέρωση και σας ευχαριστώ ακόμη μια φορά για το έργο σας στην ΠΙΝ, γιατί καταφέρατε να δώσετε θέση και πρόσωπο στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και μάλιστα εν μέσω των συνεπειών της δημοσιονομικής κρίσης”.

Δήλωσε ότι για εκείνη είναι μια μέρα συγκίνησης και ευθύνης και τόνισε ότι θα σταθεί με σεβασμό απέναντι στον προκάτοχό της, υπολογίζοντάς τον ως σημαντικό εταίρο για τη λειτουργία της ΠΙΝ.

Η νέα Περιφερειάρχης δήλωσε ότι: “το επόμενο διάστημα θα τρέξουμε γρήγορα για να μην χάσουμε πόρους, θα αξιοποιήσουμε ανά τομέα την κακή ή καλή εμπειρία του παρελθόντος για να λειτουργήσουμε και όλοι θα πρέπει να χτίσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης. Κάνω έκκληση για συνεργασία και αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων σε όλους, και τους Δήμους, και τους εργαζόμενους και τους φορείς”.

2

Ο κ. Γαλιατσάτος τέλος συνόδευσε την κα. Κράτσα στα γραφεία του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Ιονίων Νήσων και την ενημέρωσε για τη λειτουργία και τη χρησιμότητά του, καθώς ο εκάστοτε Περιφερειάρχης είναι και Πρόεδρος του ΠΤΑ.