Επιλογή Σελίδας

Ολοκληρώθηκε το διήμερο πρόγραμμα ενημερωτικών συναντήσεων στις Βρυξέλλες των Περιφερειαρχών Αρχών της Ελλάδος με θέμα τις προκλήσεις της Ε.Ε. και την ανταλλαγή απόψεων για την αποτελεσματική εφαρμογή των ευρωπαϊκών πολιτικών.

Η πρόσκληση και διοργάνωση έγινε από την Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Ελλάδα και περιελάμβανε από κάθε Περιφέρεια, Περιφερειάρχη, και έναν Αντιπεριφερειάρχη με αρμοδιότητα σχετική με τις ευρωπαϊκές πολιτικές.

«Η επιλογή του Μανώλη Ορφανουδάκη, Αντιπεριφερειάρχη Έργων και Υποδομών ως μέλος της ομάδας σηματοδοτεί το μήνυμά μας ότι στη σύγχρονη εποχή που η Ε.Ε. έχει πρωταρχικό στόχο τη διαχείριση της ψηφιακής ανάπτυξης, της τεχνητής νοημοσύνης και της μετάβασης στην πράσινη οικονομία, στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Περιφέρειά μας έχουμε ακόμη ανάγκη από βασικές υποδομές. Και επιζητούμε αυτό να ληφθεί υπόψιν στο νέο προϋπολογισμό της Ένωσης 2021-2027 και στην πολιτική περιφερειακής ανάπτυξης», διευκρινίζει η Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου.

φ2Οι εκπρόσωποι των Περιφερειακών Αρχών είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με Επιτρόπους και με τους Αντιπροέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως την   κα Dubranka Suica και τον Έλληνα Μαργαρίτη Σχοινά, καθώς επίσης με εμπειρογνώμονες και με τη Γενική Γραμματέα της Διάσκεψης των Περιφερειακών και Θαλάσσιων περιοχών της Ευρώπης (CPMR) κα.Ελένη Μαριάννου.

Ενημερώθηκαν για τις προκλήσεις της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συζήτησαν για την ανάγκη αύξησης των πόρων για την πολιτική συνοχής, προκειμένου οι Περιφέρειες να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες ανάγκες της μετάβασης στην πράσινη ανάπτυξη αλλά και των βασικών υποδομών που λείπουν από πολλές Περιφέρειες.

Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων παρουσίασε  τις δυσχερείς συνθήκες αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων και τόνισε την ανάγκη ευρωπαϊκών προδιαγραφών και ελαχίστων υπηρεσιακών προτύπων τις Περιφέρειες, προκειμένου να αξιοποιηθούν οι ευρωπαϊκοί πόροι αναφερόμενη στη σημερινή υποστελέχωση των υπηρεσιών σε πολλές ελληνικές Περιφέρειες, την έλλειψη κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού στην αγορά εργασίας αλλά και την  εκτεταμένη γραφειοκρατία που παρεμποδίζει διαδικασίες και επιμηκύνει χρονικά διαστήματα υλοποίησης έργων κι απόδοσής τους στην κοινωνία.

«Η αύξηση ευρωπαϊκών πόρων για τη συνοχή και την ανάπτυξη Περιφερειών πρέπει να προϋποθέτει λειτουργική επάρκεια των Περιφερειών και Δήμων και ευνοϊκό θεσμικό πλαίσιο σε εθνικό επίπεδο», κατέληξε η Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου.