Επιλογή Σελίδας

H λειτουργική ενίσχυση των Κέντρων Υγείας, η υφιστάμενη κατάσταση των δομών δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας αλλά και τα ζητήματα που απασχολούν το αναπηρικό κινημα βρέθηκαν ψηλά στην ατζέντα του Αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Συνοχής, Δημόσιας Υγείας και Απασχόλησης Κωνσταντίνου Ζορμπά, κατα την διήμερη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Ζάκυνθο.

Ο κ. Ζορμπάς επισκέφθηκε, με τον Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου Γιώργο Στασινόπουλο, τα Κέντρα Υγείας, αντάλλαξε απόψεις με το προσωπικό και ενημέρωσε πως η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για πρώτη φορά έχει στρατηγικό σχεδιασμό για την αναβάθμιση υποδομών υγείας. Ειδική μνεία έκανε για την αναβάθμιση των 12 Κέντρων Υγείας των Ιονίων Νήσων προκειμένου να καταστούν πλήρως λειτουργικά και ασφαλή, το κόστος της οποίας θα ξεπεράσει τα 10 εκατομμυρίων ευρω της οποίας η μελετητική διαδικασία θα ξεκινήσει εντός των ημερών.

Επόμενος σταθμός, το Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου όπου συναντήθηκε με τον Διοικητή Γιώργο Ραγκούση ο οποίος του έθεσε τα ζητήματα της υποστελέχωσης σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Ο Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Συνοχής, Δημόσιας Υγείας και Απασχόλησης ενημέρωσε πως έχουν ήδη γίνει οι απαραίτητες ενέργειες και προτάσεις στο Υπουργείο Υγείας για να δοθούν κίνητρα, κάτι που είχε τονίσει και ο Πρωθυπουργός όταν είχε επισκεφτεί την Κέρκυρα.

Αναφέρθηκε σε δράσεις ύψους 13,5 εκατομμυρίων ευρώ που έχουν ήδη δρομολογηθεί και αφορούν υποδομές υγείας (Εξοπλισμοί Νοσοκομείων) και δράσεις λόγω COVID (ενίσχυση Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού, Προμήθειες μικροεξοπλισμού και αναλωσίμων υλικών).

Κοντά στα ζητήματα που αντιμετωπίζει το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Ζακύνθου, δήλωσε ο κ. Ζορμπάς ενημερώνοντας για την πρόθεση να διερευνηθεί η δυνατότητα, εκτός από τη Συμβουλευτική Υπηρεσία για τις Κακοποιημένες Γυναίκες να δημιουργηθεί και ένας ξενώνας που να μπορεί να φιλοξενήσει τις ιδιες και τα παιδιά τους.

Θέματα που αφορούν στο αναπηρικό κίνημα και τα Άτομα με Αναπηρία στη Ζάκυνθο συζήτησαν κατα την διάρκεια συνάντησης με τον Πρόεδρο του Σωματείου “ΟΙ ΠΟΠΟΛΑΡΟΙ” Φίλιππο Βαρδακαστάνη. Επικεντρώθηκαν στη δημιουργία Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΑμεΑ με σκοπό την αυτόνομη και ανεξάρτητη διαβίωση, και την αποφυγή της “περιθωριοποίησης” και “ιδρυματοποίησης” των ΑμεΑ, όταν το στενό οικογενειακό τους περιβάλλον αδυνατεί να υποστηρίζει τη διαβίωση τους. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στο θέμα της προσβασιμότητας σε δημόσια κτήρια και σχολεία καθως και εξασφάλισης θέσεων σταθμευσης, καθώς παραμένει άλυτο.

Η διήμερη παραμονή του Αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Συνοχής, Δημόσιας Υγείας και Απασχόλησης ολοκληρώθηκε με επισκέψεις στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία “ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ”, στο Ειδικό Ενιαίο Γυμνάσιο και Λύκειο, στο Εμβολιαστικό Κέντρο και την Κ.Ο.Μ.Υ Ζακύνθου, στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Ιονίων Νήσων (πρώην ΟΔΑΖ) και τις Υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας της ΠΕ Ζακύνθου και του Δήμου Ζακύνθου.