Επιλογή Σελίδας

   

  • Ανάγκη για άμεσες ενέργειες από πλευράς Δήμων και συντονισμό προκειμένου να προχωρήσουν τα έργα στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ 2014-20 & στο Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α.

 

  •  Μέσα στον Απρίλιο απαιτείται από τους Δήμους της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων να καταθέσουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα προγραμματισμού για τα ενταγμένα έργα που αφορούν Ανακύκλωση & διαχείριση αποβλήτων

 

Συνάντηση εργασίας με τηλεδιάσκεψη, μέσω της πλατφόρμας e:Presence.gov.gr, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 17 Μαρτίου 2021, έπειτα από πρόσκληση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, με θέμα αφενός την πορεία των ενταγμένων έργων στο ΕΣΠΑ Ιονίων Νήσων και στο Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α. στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων και του σχετικού εξοπλισμού των Δήμων, αφετέρου τις τρέχουσες εξελίξεις στον τομέα της Ανακύκλωσης στους Δήμους της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Στη σύσκεψη, υπό την Περιφερειάρχη και Πρόεδρο του Φο.Δ.Σ.Α. Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος & Χωροταξίας και Αντιπρόεδρος του Φο.Δ.Σ.Α. Ιονίων Νήσων, Σπύρος Ιωάννου, η Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών & Πολιτισμού και μέλος του δ.σ. του Φο.Δ.Σ.Α. Ι.Ν., Κατερίνα Μοθωναίου, η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων, Μερόπη Υδραίου, ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας, Γιώργος Μαχειμάρης, ο Δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας, Κώστας Λέσσης, ο Δήμαρχος Παξών, Σπύρος Βλαχόπουλος, ο Δήμαρχος Λευκάδας, Χαράλαμπος Καλός, ο Δήμαρχος Μεγανησίου, Παύλος Δάγλας, ο Δήμαρχος Αργοστολίου, Θεόφιλος Μιχαλάτος, ο Δήμαρχος Ληξουρίου, Γιώργος Κατσιβέλης, ο Δήμαρχος Σάμης, Γεράσιμος Μονιάς Νέτης, ο Δήμαρχος Ιθάκης, Διονύσης Στανίτσας, ο Δήμαρχος Ζακύνθου, Νικήτας Αρετάκης, ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής ΕΠ Ιονίων Νήσων, Κώστας Ασπιώτης και ο νομικός σύμβουλος του Φο.Δ.Σ.Α. Ιονίων Νήσων, Ανδρέας Βέργης.

Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων επεσήμανε τους κινδύνους απένταξης έργων στον τομέα της συλλογής αποβλήτων και προμήθειας εξοπλισμού για τους Δήμους, σε περίπτωση που δεν δρομολογηθούν άμεσα ενέργειες από την πλευρά των τελευταίων. Παράλληλα, η Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου υπογράμμισε την αναγκαιότητα συντονισμού και επιτάχυνσης των βημάτων προς την κατεύθυνση της ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των κατοίκων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στον τομέα της Ανακύκλωσης.

 

Οι Δήμαρχοι των έντεκα Δήμων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων ανέπτυξαν ο καθένας ξεχωριστά το πλάνο δράσεων, το οποίο επεξεργάζονται για την εξέλιξη των ενταγμένων έργων, αναφέρθηκαν στις δυσκολίες, τις οποίες αντιμετωπίζουν και συζήτησαν επί μέρους ζητήματα τεχνικής φύσεως με τον Προϊστάμενο της Διαχειριστικής Αρχής, προκειμένου να υπερκεραστούν εμπόδια, που καθυστερούν την ολοκλήρωση κομβικών έργων στον σημαντικό τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων και της Ανακύκλωσης.

Άπαντες συμφώνησαν ότι δεν υπάρχει περιθώριο για χάσιμο χρόνου και οι Δήμοι πρέπει να αυξήσουν τους ρυθμούς τους προκειμένου να υποβληθούν άμεσα οι ολοκληρωμένοι φάκελοι για την απορρόφηση των σχετικών κονδυλίων από το ΕΣΠΑ ΕΠ Ιονίων Νήσων 2014-2020, όπως και από τα έργα που έχουν εκχωρηθεί από το Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α. και αφορούν μικρές παρεμβάσεις στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο Κώστας Ασπιώτης, η κατεύθυνση που έχει πάρει η Διαχειριστική Αρχή από το Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α. είναι ότι μέσα στον Απρίλιο του 2021 θα πρέπει να έχει υπάρξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα προγραμματισμού των έργων από όλους τους Δήμους, αλλιώς σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτό να καθοριστούν συγκεκριμένα χρονικά ορόσημα, θα υπάρξει απένταξη των έργων από τα χρηματοδοτικά προγράμματα.

Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων τόνισε ότι έχει εγκρίνει χρηματοδότηση τεχνικής βοήθειας προς τους Δήμους από την Μ.Ο.Δ. Α.Ε. προκειμένου να υποστηριχθεί το έργο τους και να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στα σημαντικά έργα της διαχείρισης απορριμμάτων.

Όπως διαφάνηκε στην συνάντηση εργασίας, υπάρχει πρόσφορο έδαφος να προχωρήσει άμεσα η συντριπτική πλειονότητα των έργων, τα οποία -για διάφορους λόγους- μέχρι τώρα δεν είχαν την εξέλιξη που αναμενόταν, με την εξέλιξη αυτή να χαιρετίζεται με ικανοποίηση από τους συμμετέχοντες στη συζήτηση.