Επιλογή Σελίδας

Θετικές είναι οι εξελίξεις για τους πληγέντες κτηνοτρόφους των οποίων τα αιτήματα για αποζημιώσεις λόγω καταστροφής του ζωικού τους κεφαλαίου, από τον μεσογειακό κυκλώνα “ΙΑΝΟ”, είχαν πρωτοδίκως απορριφθεί.

Μετα από την τεκμηριωμένη παρουσίαση και αίτημα του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Υπαίθρου Ιονίων Νήσων Σωτήρη Κουρή, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ, αποφάσισε την υπαγωγή τους στην διαδικασία του άρθρου 18 του Κανονισμού Ασφαλίσεων.

Στο άρθρο 18 προβλέπεται αναθεώρηση του πορίσματος πραγματογνωμοσύνης:

  1. Ο Πρόεδρος του ΕΛ.Γ.Α. μπορεί σε οποιοδήποτε βαθμό της διαδικασίας της πραγματογνωμοσύνης ή εκκαθάρισης της ζημιάς, ακόμη και μετά την καταβολή της αποζημίωσης, να ασκήσει κατά την κρίση του προσφυγή για αναθεώρηση των πορισμάτων της πραγματογνωμοσύνης, εφόσον έλθουν σε γνώση του στοιχεία από τα οποία να προκύπτει ότι υπάρχει πλάνη ως προς τα στοιχεία που συνθέτουν το πόρισμα της πραγματογνωμοσύνης.
  2. Η προσφυγή για αναθεώρηση πορισμάτων πραγματογνωμοσύνης κατατίθεται στην Κεντρική Υπηρεσία του ΕΛ.Γ.Α. μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα από τότε που έγιναν γνωστά τα στοιχεία που τη θεμελιώνουν.
  3. Επί της προσφυγής αποφασίζει οριστικά και τελεσίδικα Τριμελής Επιτροπή η οποία συγκροτείται από το Νομάρχη στη δικαιοδοσία του οποίου ανήκει η περιοχή και αποτελείται από δύο (2) κτηνιάτρους πτυχιούχος Α.Ε.Ι., υπαλλήλους Δημοσίου ή Ν.Π.Δ.Δ. και από (1) κτηνίατρο του ΕΛ.Γ.Α. που εκλέγεται επίσης από το Νομάρχη από πίνακα που περιλαμβάνει πέντε (5) τουλάχιστον κτηνιάτρους, υπαλλήλους του ΕΛ.Γ.Α. Η επιτροπή δεν δεσμεύεται από το πόρισμα πραγματογνωμοσύνης (εκτίμησης, επανεκτίμησης ή του διαιτητού) και μπορεί να αναθεωρήσει οποιοδήποτε στοιχείο του πορίσματος.
  4. Με βάση το πόρισμα της Επιτροπής διενεργείται νέα εκκαθάριση της ζημιάς σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 20 του Κανονισμού και ή ζητείται από τον ασφαλισμένο η επιστροφή της διαφοράς, σε περίπτωση που έλαβε μεγαλύτερη αποζημίωση χωρίς να τη δικαιούται (αχρεωστήτως) ή καταβάλλεται σε αυτόν τυχόν πρόσθετη αποζημίωση.
  5. Εντός των ημερών αναμένεται να συγκροτηθεί η Επιτροπή του άρθρου 18 του Κανονισμού Ασφαλίσεων του ΕΛΓΑ, από τη Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, η οποία θα διενεργήσει νέα εκκαθάριση της ζημιάς σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρο 20 του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Ο κ. Κουρής εκφράζει τις ευχαριστίες του προς τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο για την εισαγωγή στην ημερήσια διάταξη και στήριξη του θέματος στο Διοικητικό Συμβούλιο και την απόφαση που ελήφθη και δηλώνει πως “Στηρίξαμε ένα δίκαιο αίτημα των κτηνοτρόφων που επλήγησαν από τον Μεσογειακό Κυκλώνα ΙΑΝΟ και των οποίων τα αιτήματα απορρίφθηκαν πρωτοδίκως για λόγους που δεν συνάδουν με το είδος και το μέγεθος της ζημιάς σε μια ευνομούμενη πολιτεία.

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στέκεται κοντά στους πληγέντες κτηνοτρόφους και θα πράξει ότι είναι δυνατόν για να στηριχθούν και φυσικά να αποκατασταθεί κάθε παράλειψη ή αστοχία εις βάρους τους. Η επόμενη ημέρα πρέπει να βρει ζωντανό και παραγωγικό τον πρωτογενή μας τομέα”.

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ:thesseconomy.gr