Επιλογή Σελίδας

 

«Η Περιφερειακή Αρχή προβλέπει στον ετήσιο προϋπολογισμό της 400.000€ για την Πολιτική Προστασία, όταν τα προηγούμενα χρόνια το αντίστοιχο ποσό ανερχόταν μόλις στις 60.000€», υπογράμμισε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κέρκυρας, Κώστας Ζορμπάς απαντώντας σε σχετική επερώτηση του επικεφαλής της «ΑΝ.Α.Σ.Α.», Θεόδωρου Γαλιατσάτου

 

 

«Χαίρομαι για το ενδιαφέρον σας σχετικά με τις αποζημιώσεις των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον «Μπάλλο», αλλά δεν είχατε το ίδιο για όσους επλήγησαν από τις πλημμύρες του 2015 στο Αργοστόλι, τους οποίους αποζημιώσαμε επί των ημερών μας το 2020…», τόνισε με νόημα ο Κώστας Ζορμπάς απευθυνόμενος στον πρώην Περιφερειάρχη

Πλήρη αποτύπωση για την διαδικασία των αποζημιώσεων στις πληγείσες επιχειρήσεις από το ακραίο καιρικό φαινόμενο «Μπάλλος», έδωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας, Κώστας Ζορμπάς, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη -μέσω της πλατφόρμας e:Presence- το Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022 απαντώντας σε σχετική επερώτηση του επικεφαλής της παράταξης «ΑΝ.Α.Σ.Α.», Θεόδωρου Γαλιατσάτου.

Σύμφωνα με την απάντηση του Αντιπεριφερειάρχη, μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί συνολικά 218 αιτήσεις και απομένουν πλέον λίγες ακόμα αυτοψίες προκειμένου να ολοκληρωθούν οι φάκελοι.

Όπως υπογράμμισε ο Κώστας Ζορμπάς, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων αφού κήρυξε την Κέρκυρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, συνέστησε τρεις επιτροπές με μέλη υπαλλήλους των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας, οι οποίες από την επόμενη κιόλας ημέρα ξεκίνησαν τις αυτοψίες, μια διαδικασία ιδιαίτερα χρονοβόρα, καθώς απαιτείται σχολαστική καταγραφή των ζημιών.

Μέχρι σήμερα, οι πληγείσες επιχειρήσεις προσκομίζουν συμπληρωματικά στοιχεία (έγγραφα και ηλεκτρονικά) προκειμένου η εκτίμηση των ζημιών να είναι όσο το δυνατόν πιο ακριβής. Όπως τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κέρκυρας, όλοι οι φάκελοι των επιχειρήσεων, για τις οποίες ολοκληρώθηκε και ο επιτόπιος έλεγχος, διαβιβάστηκαν στη Δ/νση Πολιτικής Προστασίας, ώστε να σταλούν στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών για την καταβολή των αποζημιώσεων.

Ο Κώστας Ζορμπάς επισήμανε ότι ακόμα δεν έχει εξαντληθεί το χρονικό περιθώριο των έξι μηνών, το οποίο προβλέπει ο νόμος, για τον έλεγχο και τη συμπλήρωση των φακέλων, ενώ έχει καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για τάχιστη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας υπενθύμισε με νόημα στον επικεφαλής της «ΑΝ.Α.Σ.Α.» και πρώην Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Θεόδωρο Γαλιατσάτο, ότι επί των ημερών της σημερινής Περιφερειακής Αρχής και συγκεκριμένα το 2020 αφού ολοκληρώθηκαν οι φάκελοι, καταβλήθηκαν οι αποζημιώσεις για τις πλημμύρες στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς το 2015!

Ο Κώστας Ζορμπάς υπογράμμισε τις προσπάθειες, τις οποίες έχει καταβάλει η Περιφερειακή Αρχή από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά της σε ό,τι αφορά την Πολιτική Προστασία και την «θωράκιση» των νησιών σε επίπεδο πρόληψης απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα, κάτι που αποδεικνύεται από τις 400.000 €, τις οποίες εντάσσει στον ετήσιο προϋπολογισμό της για την Πολιτική Προστασία, όταν το αντίστοιχο ποσό επί ημερών του Θεόδωρου Γαλιατσάτου ανερχόταν σε μόλις 60.000 €.