Επιλογή Σελίδας

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει η συντήρηση και βελτίωση της 11ης Επαρχιακής Οδού Ζακύνθου – Αλυκών, σε τμήματα τα οποία βρίσκονται κυρίως εντός των Τοπικών Κοινοτήτων Καλιπάδου, Βανάτου, Κάτω Γερακαρίου και Άνω Γερακαρίου μετά την υπογραφή της Σύμβασης εκτέλεσης εργασιών από την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου και τον ανάδοχο του έργου.

Η υπογραφή της Σύμβασης του έργου, προϋπολογισμού ποσού ύψους 2.000.000 ευρώ, πραγματοποιήθηκε στο Κοινοτικό Γραφείο Καλιπάδου όπου την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου υποδέχθηκε ο Πρόεδρος Ιωάννης Δραγώνας παρουσία των Αντιπεριφερειαρχων Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου Αικατερίνης Μοθωναίου, Επιχειρηματικότητας και Ανταγωνιστικότητας Γιώργου Στασινόπουλου, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Θεμάτων Δρ. Κωνσταντινου Καποδίστρια,  των Προέδρων και μελών Τοπικών Συμβουλίων των Τοπικών Κοινοτήτων  και κατοίκων των περιοχών.

Ο Βουλευτής Ζακύνθου Διονύσης Ακτύπης, τίμησε με την παρουσία του της υπογραφη της Σύμβασης αυτού του σημαντικού έργου.

“Συνεχίζουμε τα έργα υποδομών, κάτι που αποτελεί βασικό πυλώνα του σχεδιασμού μας. Δημιουργείται ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο αναβαθμισμένης ποιότητας που θα παρέχει ασφάλεια στους πολίτες και τους επισκέπτες της Ζακύνθου” δήλωσε η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου και πρόσθεσε “ζητούμε την συμπαράστασή σας καθ΄ όλη την διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδους με τις αυξημένες ανάγκες κίνησης για την ομαλή έναρξη των εργασιών και είμαι σίγουρη ότι θα το πράξετε και θα έχετε την  ότι υλοποιήθηκε επι των ημερών σας ένα σημαντικό οδικό έργο που προσφέρουμε στους συμπολίτες μας, σε εσας, στις Τοπικές Κοινότητες, την κοινωνίακαι θα το χαρούμε όλοι μαζί”.

Εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς τις Τεχνικές Υπηρεσίες της ΠΕ Ζακύνθου για το σημαντικό, δύσκολο και απαιτητικό έργο που φέρουν καθημερινά εις πέρας, αλλά και προς τους Αντιπεριφερειάρχες, τον Βουλευτή  αλλά και την ανάδοχο εταιρία από την οποία ζήτησε την άμεση έναρξη και ολοκλήρωση των εργασιών στην ώρα τους.

Ειδικότερα, προβλέπονται εργασίες για την βελτίωση της χάραξης και των γεωμετρικών χαρακτηριστικών της επαρχιακής οδού, κατασκευή των αναγκαίων υδραυλικών έργων σε επιλεγμένα σημεία της που έχουν καταγραφεί σχετικά προβλήματα, κατασκευή πεζοδρομίου εντός της Τ.Κ. Καλιπάδου, εφαρμογή νέου ασφαλτοτάπητα σε μεγάλα τμήματα της, τοποθέτηση οριζόντιας και κάθετης σήμανσης καθώς και τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας.

 Αναλυτικότερα τα προβλεπόμενα έργα είναι:

  • Πεζοδρόμηση κρίσιμου τμήματος της Ε.Ο. η οποία διέρχεται εντός της τοπικής κοινότητας Καλιπάδου. Η παρέμβαση θα πραγματοποιηθεί σε μήκος περίπου 500 μέτρων. Το πλάτος του πεζοδρομίου θα είναι τουλάχιστον 1,50 μέτρα και θα πλακοστρωθεί με πλάκες πεζοδρομίου από σκυρόδεμα διαστάσεων 40*40 cm και πλάκες οδηγούς για ΑΜΕΑ 40*40 cm σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές. Επίσης θα κατασκευαστούν και οι αναγκαίες ράμπες πρόσβασης στο πεζοδρόμιο σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές για την όδευση των ΑΜΕΑ και θα πραγματοποιηθεί και η κατασκευή των αναγκαίων συνοδών τεχνικών έργων (σωληνωτό) για την αποχέτευση ομβρίων υδάτων της οδού στο ανωτέρω τμήμα.
  • Καθαίρεση υπαρχόντων και κατασκευή νέων τοιχίων αντιστήριξης της Ε.Ο. εντός της Τ.Κ. Καλιπάδου για την βελτίωση στροφής, μήκους 48,50 μέτρων με κυμαινόμενο ύψος από 1,20 έως 1,50 μέτρα.
  • Διαπλάτυνση επικίνδυνης στροφής σε μήκος περίπου 40 μέτρων, εντός της Τ.Κ. καλιπάδου, με την κατασκευή σωληνωτού. Στο σημείο αυτό υφίσταται οχετός ο οποίος διασχίζει κάθετα την επαρχιακή οδό. Θα πραγματοποιηθεί καθαρισμός του ώστε να αποκατασταθεί η λειτουργία του και να επιλυθούν προβλήματα παραμονής όμβριων υδάτων επί του οδοστρώματος.
  • Διαπλάτυνση και επιδιόρθωση υποβάθρου οδοστρώματος τριών συνεχόμενων διαδοχικών στροφών εντός της Τ.Κ. Καλιπάδου, με την κατασκευή τοιχίου αντιστήριξης μήκους περίπου 100 μέτρων και ύψους 0,70 μέτρων.
  • Βελτίωση ευθυγραμμίας και επιδιόρθωση υποβάθρου οδοστρώματος με την κατασκευή τοιχίου αντιστήριξης σε μήκος περίπου 30 μέτρων και ύψους 1,00 μέτρου, εντός της Τ.Κ. Καλιπάδου.
  • Τοιχίο αντιστήριξης σε μήκος περίπου 60 μέτρων και ύψους 1,50 μέτρων περίπου, εντός της Τ.Κ. Καλιπάδου, σε σημείο που έχει παρατηρηθεί διάβρωση του πρανούς με συνέπεια την επακόλουθη διάβρωση του υποβάθρου του οδοστρώματος.
  • Βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών της Ε.Ο., εντός των ορίων της Τ.Κ. Κάτω Γερακαρίου επί συνεχόμενης επικίνδυνης κλειστής στροφής όπου έχει παρατηρηθεί διάβρωση του πρανούς με συνέπεια την επακόλουθη διάβρωση του υποβάθρου του οδοστρώματος της Σωληνωτό σε μήκος περίπου 100 μέτρων.
  • Καθαίρεση υπάρχοντος επικίνδυνου τοιχίου μήκους 35 μέτρων, εντός της Τ.Κ. Κάτω Γερακαρίου και κατασκευή δυο νέων τοιχίων μήκους 45 + 40 μέτρων με κυμαινόμενο ύψος από 0,60 έως 1,20 μέτρων, μεταφορά ελαιόδεντρων και κυπαρισσιών καθώς και μεταφορά στύλου ηλεκτρικού ρεύματος, προκειμένου να βελτιωθεί η γεωμετρία της οδού και βελτιωθούν οι συνθήκες οδικής ασφάλειας.
  • Κατασκευή τοιχίου αντιστήριξης μήκους 15 μέτρων και ύψους 1,50 μέτρων περίπου επί της Ε.Ο. εντός των ορίων της Τ.Κ. Κάτω Γερακαρίου, για την βελτίωση της γεωμετρίας.
  • Κατασκευή δυο τοιχίων αντιστήριξης σε συνέχεια υπάρχοντος, μήκους 35+60 μέτρων και ύψους κυμαινόμενου από 0,50 έως 1,80 μέτρα για την βελτίωση της γεωμετρίας της Ε.Ο. εντός των ορίων της Τ.Κ. Κάτω Γερακαρίου.
  • Μεταφορά τριών ελαιοδέντρων και κατασκευή τοιχίο αντιστήριξης μήκους 50 μέτρων και ύψους 1,50 μέτρα για την βελτίωση επικίνδυνης στροφής, εντός της Τ.Κ. Κάτω Γερακαρίου.
  • Τοιχίο αντιστήριξης μήκους 110 μέτρων με σκοπό την διαπλάτυνση του οδοστρώματος, εντός των ορίων της Τ.Κ. Άνω Γερακαρίου, κυμαινόμενου ύψους από 1 μέτρο έως 1,80 μέτρα με παράλληλη μεταφορά ελαιοδέντρων.
  • Σωληνωτό μήκους 85 μέτρων περίπου και διαμέτρου Φ1200 σε συνέχεια υφιστάμενου με σκοπό την δημιουργία χώρου στάθμευσης ο οποίος θα εξυπηρετήσει το Γυμνάσιο Βανάτου, στην Τ.Κ. Βανάτου.
  • Κατασκευή σωληνωτού οχετού μήκους 170 μέτρων περίπου και διαμέτρου Φ1000 σε συνέχεια υφισταμένου με σκοπό την διαπλάτυνση της Ε.Ο. εντός της Τ.Κ. Βανάτου αλλά και την διοχέτευση των όμβριων υδάτων σε παρακείμενη τάφρο.

Σε όλες τις ανωτέρω θέσεις καθώς και σε επιπλέον τμήματα της 11ης Επαρχιακής Οδού Ζακύνθου – Αλυκών όπου δεν απαιτείται η κατασκευή άλλου είδους κατασκευή τεχνικού, θα εγκατασταθεί νέος ασφαλτοτάπητα του οδοστρώματος.