Επιλογή Σελίδας

 

 

Η 26η Ιουνίου, η οποία καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησής τους», το 1987 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να θυμηθούμε ξανά όλοι μας, αφενός τις επιπτώσεις από τη χρήση ναρκωτικών ουσιών, αφετέρου τον «Γολγοθά» που συνάνθρωποί μας ανεβαίνουν καθημερινά προκειμένου να καταφέρουν ν’ απεγκλωβιστούν (οι ίδιοι ή τα αγαπημένα τους πρόσωπα) από τη «μέγγενη» των ναρκωτικών.

 

 

 

 

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων συμμετέχει ως ένα από τα μέλη του ΔΣ της Αστικής Εταιρείας του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτήσεων & Προαγωγής Ψυχικής Υγείας «Νίκος Μώρος» στην Κέρκυρα, «Στοργή» στη Ζάκυνθο, «Απόπλους» στην Κεφαλονιά και «Δίαυλος» στη Λευκάδα. Έχει εξασφαλίσει μέσω του ΕΣΠΑ Ιονίων Νήσων χρηματοδότηση 450.000 € που αφορά στην κάλυψη του μισθολογικού κόστους του στελεχιακού προσωπικού σε όλα τα Κέντρα Πρόληψης.

Παράλληλα η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει εντάξει στο ΕΣΠΑ Ιονίων Νήσων το έργο της ενίσχυσης με ανθρώπινο δυναμικό του Πολυδύναμου Κέντρου Άμεσης Πρόσβασης με έδρα την Κέρκυρα, όπως και την Κινητή Μονάδα ΚΕΘΕΑ με έδρα την Κεφαλονιά προϋπολογισμού 357.000 €.

Το ενδιαφέρον και οι πρωτοβουλίες της Περιφερειακής Αρχής παραμένουν διαρκώς σε περίοπτη θέση στις προτεραιότητές της και σε κάθε ευκαιρία γίνεται προσπάθεια για βελτίωση των συνθηκών στα Κέντρα Πρόληψης και ενίσχυσή τους με εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό.

Ενδεικτικά, στην προ ολίγων μηνών συνάντηση με την Υφυπουργό Υγείας, Ζωή Ράπτη, ζητήθηκε από την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, η ένταξη των Ιονίων Νήσων στο πιλοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας, το οποίο προβλέπει προσλήψεις διάρκειας 6+6 μηνών στις δομές Υγείας. Αναλύθηκαν οι συνθήκες λειτουργίας της Ψυχιατρικής Μονάδας «Διάπλους» και υπήρξε διαβεβαίωση ότι θα προχωρήσει η έγκριση σκοπιμότητας, την οποία έχει αιτηθεί η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας για λογαριασμό της Μονάδας «Διάπλους».

Στενή συνεργασία διατηρεί η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και με τον ΟΚΑΝΑ για τη λειτουργία των δομών και τη μεταστέγασή του σε κατάλληλο κτήριο στην Κέρκυρα.

Στόχος της Περιφερειακής Αρχής είναι η Ανάπτυξη Δικτύου Δομών για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και για τον λόγο αυτό υπάρχει ήδη πρόσκληση χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ Ιονίων Νήσων προς τους κοινωνικούς φορείς για την υποβολή των σχετικών προτάσεων