Επιλογή Σελίδας

Το Ναυάγιο προ πολλών χρόνων έλκει θαυμαστές από όλο τον κόσμο, εγκαταλελειμμένο στην μοίρα του με τεράστιους κινδύνους για το ίδιο το φυσικό μνημείο και τους επισκέπτες του.

Το 2019 διαπιστώθηκε από τον καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ευθύμιο Λέκκα, Πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας (ΟΑΣΠ) με ειδική μελέτη η μεγάλη επικινδυνότητά του Ναυαγίου στο σύνολό του.

Με ΦΕΚ προσδιορίστηκαν οι ανάγκες κατά ζώνες και οι τρόποι διαχείρισής τους, επιτήρησης των επισκεπτών, πρόσδεσης σκαφών κλπ. Ποτέ δεν εφαρμόστηκαν γιατί κανείς δεν είχε αρμοδιότητα ή δικαιοδοσία, κανείς δεν αντιλήφθηκε την σημασία όλων αυτών των παραμέτρων.

Επιτέλους η Κυβέρνηση ασχολήθηκε σοβαρά για την προστασία του και η Επιτροπή Πρότυπης Τουριστικής Αξιοποίησης και Προστασίας Ναυαγίου Ζακύνθου η οποία θεσμοθετήθηκε αντιμετωπίζει ένα-ένα τα κρίσιμα ζητήματα για την ασφαλή πρόσβαση, την διάσωση του εμβληματικού ναυαγισμένου πλοίου, την προστασία του φυσικού μνημείου.

Μετά την πρόσφατη σεισμική δόνηση στην ευρύτερη περιοχή, η επιστημονική Ομάδα του καθηγητή Ευθύμιου Λέκκα, εκπονεί ήδη έρευνα για την διαπίστωση της πιθανής επιβάρυνσης της επικινδυνότητας μετά τα τελευταία σεισμικά γεγονότα.

Όλη αυτή η δημοσιοποίηση αρνητικών εικόνων και πιθανών κινδύνων που όλως παραδόξως γίνεται εφέτος με σκοπό να παρουσιάσουν κάποιοι επιτήδειοι ως ανεπαρκή την Επιτροπή, δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να ενδυναμώνουν την αποστολή και το έργο της. Αυτές τις τραγικές παθογένειες στην επιβίωσή του Ναυαγίου (πλοίου και φυσικού περιβάλλοντος) έχει κληθεί η Επιτροπή να αντιμετωπίσει και να δημιουργήσει συνθήκες βιωσιμότητας.

Μακάρι να είχαν λυθεί όλα αυτά τα προβλήματα προ καιρού και σήμερα οι προκλήσεις να ήταν άλλου επιπέδου, δηλαδή η αξιοποίηση και η διεθνής προβολή του.

Προχωρούμε με σχέδιο, επιμονή και τους ταχύτερους δυνατούς ρυθμούς για μια νέα εποχή στο Ναυάγιο.

Η Επιτροπή κάνει το καθήκον της εν ονόματι όλου του ζακυνθινού λαού που έχει πληγεί και προσβληθεί από την αδιαφορία και τα “παιχνίδια” του παρελθόντος εις βάρος του Ναυαγίου.

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: sansimera.gr