Επιλογή Σελίδας

 

 

 

**   Με τη δυνατότητα της «Προαίρεσης», η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων της Κέρκυρας διαμορφώνεται σε Μονάδα Ανάκτησης Ανακύκλωσης  |  Διασφαλίζεται η ευελιξία στην επεξεργασία μεταβλητών ροών αποβλήτων, η εκπλήρωση νέων αυξημένων στόχων ανακύκλωσης, η επεξεργασία αποβλήτων πριν την ταφή και τελικά η μείωση του τελικού υπολείμματος προς ταφή, άρα και του τέλους ταφής, το οποίο καταβάλλουν οι Δήμοι

 

**   Ο συνολικός προϋπολογισμός του σύνθετου αυτού έργου ανέρχεται στα 71,67 εκατ. ευρώ, στον οποίο περιλαμβάνεται το κόστος κατασκευής και δοκιμαστικής λειτουργίας της Μ.Ε.Α., αυτό της κανονικής λειτουργίας της για 6 χρόνια και τα δικαιώματα προαίρεσης

 

 

  

Στην ομόφωνη έγκριση των Τευχών Δημοπράτησης και της διαδικασίας, σύμφωνα με την οποία, θα προκηρυχθεί το Υποέργο «Κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) Κέρκυρας» ΑΑ 1 της Πράξης «Εγκατάσταση Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) Κέρκυρας» με κωδικό ΟΠΣ «5041382», συνολικού προϋπολογισμού 71,672,180.71 €, προχώρησε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων, κατά την 14η έκτακτη συνεδρίασή του μέσω τηλεδιάσκεψης, την Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022.

 

Επί της ουσίας -μετά την έγκριση της Αποκεντρωμένης και τη σύμφωνη γνώμη των υπηρεσιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, που είχαν προηγηθεί- με την ομόφωνη έγκριση από το Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ιονίων Νήσων, ανοίγει ο δρόμος για την επαναδημοπράτηση του πρωτοποριακού έργου της Μονάδας Ολοκληρωμένης Επεξεργασίας Απορριμμάτων της Κέρκυρας σύμφωνα με τις πλέον σύγχρονες επιταγές της ευρωπαϊκής και ελληνικής νομοθεσίας στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων.

 

Ειδικότερα, πρόκειται για μια ολοκληρωμένη Μονάδα, η οποία με τη δυνατότητα ενεργοποίησης της «Προαίρεσης», διαμορφώνεται σε Μονάδα Ανάκτησης Ανακύκλωσης για την επεξεργασία διακριτών ρευμάτων αστικών αποβλήτων, ώστε να διασφαλίζεται η ευελιξία στην επεξεργασία μεταβλητών ποσοτήτων ροών αποβλήτων, που συλλέγονται χωριστά, η εκπλήρωση των νέων αυξημένων στόχων ανακύκλωσης, η δυνατότητα τήρησης της απόφασης για την επεξεργασία αποβλήτων πριν την ταφή και η εκπλήρωση του στόχου για τη μείωση υπολειμμάτων προς ταφή. Δηλαδή, μετά την ενεργοποίηση της «Προαίρεσης» η Μονάδα θα έχει αυξημένη δυνατότητα διαχείρισης ανακυκλώσιμων.

 

Στα Τεύχη Δημοπράτησης, τα οποία εγκρίθηκαν ομόφωνα στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων, περιλαμβάνονται το κόστος κατασκευής και δοκιμαστικής λειτουργίας της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (Μ.Ε.Α.), το κόστος κανονικής λειτουργίας της για 6 έτη και δικαιώματα προαίρεσης.

 

Αναλυτικά, ο συνολικός προϋπολογισμός περιλαμβάνει:

 

α)  το κόστος κατασκευής και δοκιμαστικής λειτουργίας της Μ.Ε.Α. συνολικού προϋπολογισμού 23.951.612,90 € χωρίς ΦΠΑ (καθώς δεν επιβάλλεται ΦΠΑ λόγω εφαρμογής των διατάξεων για την αντιστροφή υποχρέωσης ΦΠΑ) το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα «ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»  και αναλύεται ως εξής: 23.177.589,55 € συμμετοχή Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α. και 774.023,35 €  Ιδιωτική Συμμετοχή.

 

β)  το κόστος κανονικής λειτουργίας της Μ.Ε.Α. για 6 έτη συνολικού προϋπολογισμού 12.414.484,74 € με ΦΠΑ (1.668.000 € / έτος), το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από ιδίους πόρους με δικαίωμα επέκτασης της σύμβασης για ακόμα 6 έτη.

 

γ)  δικαιώματα προαίρεσης προϋπολογισμού 11.693.548,39 € για κατασκευαστικές εργασίες μετατροπής της Μονάδας σε Μονάδα Ανάκτησης Ανακύκλωσης, σύμφωνα με τον Εθνικό Σχεδιασμό, ποσό το οποίο αναμένεται να ενταχθεί για χρηματοδότηση στην Προγραμματική Περίοδο 2021 – 2027 του ΕΣΠΑ. Η Μονάδα θα επεξεργάζεται μπλε κάδο και καθαρά υλικά, με ποσοστό ταφής μικρότερο του 20% (σε σχέση με το 45% που προέβλεπε το προηγούμενο έργο). Κατά συνέπεια θα υπάρχει μικρότερο τέλος ταφής, το οποίο καταβάλλουν οι Δήμοι.

 

Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του ΦοΔΣΑ αποτελεί ότι η ενεργοποίηση των προαιρέσεων θα πραγματοποιηθεί μόνο αν επιτευχθεί η εξασφάλιση χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ 2021-2027 στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής και με βάση την επιλεξιμότητα των δαπανών.

 

Αναμένεται πλέον η ανάρτηση του διαγωνισμού το επόμενο χρονικό διάστημα.

 

Το εν λόγω έργο αναμένεται ν’ αλλάξει την εικόνα της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας και να συμβάλει στο να περάσει η Κέρκυρα στη νέα εποχή στη διαχείριση των απορριμμάτων, αφήνοντας πίσω της τα λάθη των προηγούμενων ετών, τα οποία εκτός των άλλων έπληξαν και την τουριστική εικόνα του νησιού.