Επιλογή Σελίδας

Ισορροπημένος, αναπτυξιακός, εξωστρεφής και οραματικός ως προς την βελτίωση της καθημερινότητας, των υποδομών και της αντιμετώπισης των σύγχρονων προκλήσεων σε κάθε επίπεδο, είναι ο προϋπολογισμός όπως και το σχέδιο δράσης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για το 2023 που υπερψηφίστηκαν, κατά πλειοψηφία, κατά την ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε, με τηλεδιάσκεψη μέσω της υπηρεσίας e: Presence.gov.gr.

Εστιάζει στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, στις προοπτικές και τις νέες δυνατότητες που δημιουργούνται από τις Δημόσιες επενδύσεις και τα  ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία συνδυάζοντας την αξιοποίηση των μεγάλων συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Περιφέρειας, αλλά και την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών, τόσο στις τεχνικές, όσο και στις κοινωνικές υποδομές. Θέτει επίσης, τις βάσεις για την ανάπτυξη της νέας εποχής, πράσινης και ψηφιακής,  δηλώνει η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου.

 Ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Τεχνικών Έργων Μανώλης Ορφανουδάκης παρουσίασε λεπτομερώς τόσο τα οραματικά έργα που αναβαθμίζουν την Περιφέρεια και τα σχέδια των κατοίκων, όσο και τα έργα καθημερινότητας, ασφάλειας, αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές κλπ.

Η Αντιπεριφερειάρχης αρμόδια και για τις Οικονομικές Υποθέσεις Κατερίνα Μοθωναίου παρουσίασε τον ετήσιο προϋπολογισμό και δήλωσε “Με απόλυτο σεβασμό στην σωστή αξιοποίηση των δημοσίων πόρων ενισχύονται η οργάνωση και λειτουργία των υπηρεσιών και αποτυπώνεται η αναπτυξιακή δυναμική των Ιονίων Νήσων μέσα από την ορθή ιεράρχηση έργων που βελτιώνουν την καθημερινότητα. Αποτυπώνονται αναλυτικά και διακριτά, τα λειτουργικά έξοδα και οι δράσεις της Περιφερειακής Αρχής και των Συλλογικών Οργάνων, ενώ ολοκληρώνεται η εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος το οποίο έτρεχε μαζί με το απογραφικό για το 2023 για την δυνατότητα απόλυτης και διαφανούς απεικόνισης των οικονομικών στοιχείων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων (έσοδα, έξοδα, αποθεματικό)”.

Το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού και του σχεδίου δράσης ανέρχεται στο ποσό 267.662.534,16 ευρώ (έναντι 245.427.935,23 ευρώ το 2022) από Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) και επενδυτικές ανάγκες τα οποία κατανέμονται στις Περιφερειακές Ενότητες βάση πληθυσμιακών και άλλων κριτηρίων που ορίζει ο νόμος και η πραγματικότητα. Επίσης, περιλαμβάνονται δράσεις 263.662.534,16 ευρώ (έναντι 241.507.935,23 ευρώ το 2022) αναφορικά με τους στόχους που έχουν τεθεί για το 2023 και για τους οποίους θα αναζητηθεί η εξασφάλιση της σχετικής χρηματοδότησης.

  • Το ποσό ύψους 662.534,16 ευρώ είναι ο συνολικός προϋπολογισμός του ετήσιου Προγράμματος Δράσης για το 2023.
  • Εξ αυτών το ποσό ύψους 920.000 ευρώ είναι αυτό που προβλέπεται να κατανεμηθεί το 2023 στις Περιφερειακές Ενότητες από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ).

Αυξήσεις πόρων σε βασικούς τομείς:

  • Το 55% (από 50% το 2022) του ετήσιου προϋπολογισμού και σχεδίου δράσης για το 2023 αφορά σε δράσεις κοινωνικής μέριμνας, νεολαίας, ειδικής ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, αντιπλημμυρικών έργων, αποκατάστασης – συντήρησης οδικού δικτύου, κ.α. Με σημαντικά ποσά ενισχύεται η πολιτική προστασία, οι καθαρισμοί ρεμάτων και ο οδοφωτισμός, η ανάπλαση χώρων αναψυχής και η οδοσήμανση.
  • Το 17% (από το 15% το 2022) διατίθεται για να αναβαθμιστούν οι υπάρχουσες αθλητικές εγκαταστάσεις και να δημιουργηθούν καινούργιες συμπεριλαμβανομένων των Πανιόνιων τουρνουά ποδοσφαίρου, μπάσκετ και Σιρκουι Κέρκυρας, των επιχορηγήσεων Αθλητικών Σωματείων για συμμετοχή σε αγώνες εκτός έδρας αλλά και την μέριμνα για τις αθλητικές υποδομές σε μικρά και μεγάλα νησιά.
  • Το 12% (απο 7% το 2022) αφορά σε δράσεις ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, της ιστορίας των νησιών αλλά τις εκδηλώσεις για τις ιστορικές σχέσεις των Ιονίων Νήσων με την Γαλλία, την Ελβετία κλπ, και την σύγχρονη αξιοποίηση του φεστιβάλ παιδικών χορωδιών, το Επτανησιακό Θέατρο, μεταξύ άλλων.
  • Βαρύτητα δίνεται και στον τουρισμό, τομέας για τον οποίο έχει προβλεφθεί η εκπόνηση του σχεδίου δράσης για την έναρξη της τουριστικής περιόδου λαμβάνοντας υπόψη το θετικό πρόσημο που καταγράφεται μετά την έξοδο από την πανδημία.
  • Επισημάνθηκε επίσης ότι μέσω του Προγράμματος “Αντώνης Τρίτης” υποβλήθηκαν μελέτες για αστικές και αθλητικές αναπλάσεις της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων προϋπολογισμού περίπου 12 εκ ευρω και συγκεκριμένα για την ανάπλαση και ανάδειξη τουριστικής ζώνης επί της Επαρχιακής οδού Κέρκυρας – Λευκίμμη, για την ανάθεση μελετών για κατασκευή νέων πεζοδρομίων στις Περιφερειακές Ενότητες Ζακύνθου και Λευκάδας και την προμήθεια και τοποθέτηση συνθετικού τάπητα Στίβου, συνθετικού χλοοτάπητα, παρκέ γηπέδου Καλαθοσφαίρισης και επισκευής γηπέδου Καλαθοσφαίρισης της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλονιάς -Ιθάκης που μέχρι σήμερα δεν δύναται να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά και σε καμία περίπτωση δεν ικανοποιούν τις τοπικές ανάγκες.

Η Περιφερειάρχης παρακολούθησε όλες τις συζητήσεις ενώ ευχαρίστησε τους Αντιπεριφερειάρχες και τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για την εκπόνηση του σχεδίου του προϋπολογισμού. Η ίδια και οι Αντιπεριφερειάρχες καυτηρίασαν την ισοπεδωτική συμπεριφορά της αντιπολίτευσης χαρακτηρίζοντάς την εκτός τόπου και χρόνου για τα δεδομένα της σύγχρονης ανάπτυξης και κακόβουλους για την παραποίηση της πραγματικότητας που επιχειρούν, αντί μιας δημιουργικής συζήτησης βάσει των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας των εξελισσόμενων και προβλεπόμενων έργων, των μεγάλων προκλήσεων που έχουμε μπροστά μας όπως και του αναμενόμενου αποτελέσματος για τους πολίτες.  Επεσήμανε, επίσης, ότι με τις τροποποιήσεις που θα ακολουθήσουν ο προϋπολογισμός θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στα δεδομένα που θα διαμορφώνονται.