Επιλογή Σελίδας

 

Τη σημασία του όρου «βιωσιμότητα» και την αναγκαιότητα καθορισμού του πλαισίου ενεργειών προκειμένου να επιτευχθεί η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη στα Ιόνια Νησιά, υπογράμμισε η Περιφερειάρχης, κατά τη διάρκεια της Ημερίδας με θέμα: «Βιώσιμη Ανάπτυξη του Τουρισμού στα Ιόνια Νησιά», που διοργάνωσε στην Κέρκυρα η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ιόνια Νησιά»

 

«Κομβική περίοδο για την ανάπτυξη του τουρισμού», χαρακτήρισε τις μέρες μας η Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου τονίζοντας πως «σήμερα αναπτύσσονται νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά και στρατηγικές κατευθύνσεις, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, για την ανάπτυξη του τουρισμού»

 

«Στόχος ο τουρισμός με μέλλον και όχι ο τουρισμός για το επόμενο καλοκαίρι. Για να έχει μέλλον η τουριστική μας ανάπτυξη πρέπει να είναι βιώσιμη», τόνισε η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων

 

 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας, η Ημερίδα με θέμα: «Βιώσιμη Ανάπτυξη του Τουρισμού στα Ιόνια Νησιά», την οποία διοργάνωσαν η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Προγράμματος «Ιόνια Νησιά», την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου.

 

Η ημερίδα, η οποία διοργανώθηκε ενόψει της εκπόνησης της Περιφερειακής Στρατηγικής Βιώσιμου Τουρισμού, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ιόνια Νησιά 2021-2027», ξεκίνησε με ομιλία της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Ρόδης Κράτσα-Τσαγκαροπούλου.

 

Η Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, αφού επισήμανε ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είναι η πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα, η οποία ξεκινά τη συγκεκριμένη συζήτηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τη βιωσιμότητα του τουρισμού, υπογράμμισε τη σημασία, την οποία έχει στις μέρες μας η συνειδητοποίηση του όρου «βιωσιμότητα» σε ό,τι αφορά στην τουριστική ανάπτυξη και παράλληλα τόνισε την αναγκαιότητα να καθοριστεί το πλαίσιο, μέσα στο οποίο άπαντες θα πρέπει να κινηθούν προκειμένου να εξασφαλιστεί αυτή η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη στα Ιόνια Νησιά.

 

«Πρέπει ν’ αντιληφθούμε όλοι μας ότι βρισκόμαστε σε μια κομβική περίοδο για την ανάπτυξη του τουρισμού μας. Έχουμε, ήδη, εξασφαλίσει μια δυναμική, η οποία φάνηκε από την έντονη επανεκκίνηση του τουρισμού στα Ιόνια Νησιά μετά τη μακρά περίοδο της πανδημίας.

Η διατήρηση, όμως, του κύρους της ταυτότητας κάθε περιοχής γίνεται όλο και δυσκολότερη στο πλαίσιο του συνεχώς αυξανόμενου ανταγωνισμού σε διεθνές επίπεδο. Σ’ αυτή την προσπάθεια, η βιωσιμότητα είναι η βασική προϋπόθεση που πρέπει να προσδιορίσουμε και να υπηρετήσουμε.

Η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη ταυτίζεται στη συνείδηση όλων μας με την πράσινη ανάπτυξη, με τον ποιοτικό και πολιτισμικό χαρακτήρα του τουρισμού. Το πλαίσιο της, όμως, είναι ευρύ και πολυπεπίπεδο και περιλαμβάνει:

  • Πολιτισμική και περιβαλλοντική ανοχή σε βάθος χρόνου
  • Τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στον σχεδιασμό και στα οφέλη (ποιοτικά και οικονομικά)
  • Εκπαίδευση των επαγγελματιών και των κατοίκων για την αξιοποίηση των τοπικών στοιχείων
  • Ενημέρωση τουριστών και επισκεπτών
  • Υψηλή ποιότητα προσφερόμενων υπηρεσιών και εγκαταστάσεων»

 

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είναι η πρώτη Περιφέρεια, η οποία ξεκινά αυτή τη διαδικασία, δηλαδή τη συζήτηση με εμπειρογνώμονες και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τη βιωσιμότητα του τουρισμού, προκειμένου να καθοριστεί το πλαίσιο, στο οποίο πρέπει να γίνουν ενέργειες σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα κριτήρια των διεθνών οργανισμών.

 

 

Την Ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους – μεταξύ άλλων – η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων, Μερόπη Υδραίου, ο Βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α./Προοδευτική Συμμαχία, Αλέκος Αυλωνίτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κέρκυρας, Κώστας Ζορμπάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Έργων & Υποδομών, Μανώλης Ορφανουδάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Γιώργος Στασινόπουλος, ο πρώην Περιφερειάρχης και επικεφαλής της παράταξης «Ιόνιος Συμμαχία» στο Περιφερειακό Συμβούλιο, Σπύρος Σπύρου και πολλοί εκπρόσωποι τουριστικών και παραγωγικών φορέων.

 

Παρεμβάσεις στο ξεκίνημα της Ημερίδας έκαναν διαδικτυακά η Υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, η Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, Άντζελα Γκερέκου και ο Παναγιώτης Πανταζάτος ως εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ μεταδόθηκε video με τον χαιρετισμό του Υπουργού Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια.

 

Στη διάρκεια της Ημερίδας με θέμα: «Βιώσιμη Ανάπτυξη του Τουρισμού στα Ιόνια Νησιά», ο Προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Προγράμματος «Ιόνια Νησιά», Κώστας Ασπιώτης, παρουσίασε τον οδικό χάρτη για την «Περιφερειακή Στρατηγική Βιώσιμου Τουρισμού στα Ιόνια Νησιά», η εκπόνηση της οποίας εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο που θέτουν τόσο η Αναπτυξιακή Στρατηγική της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, όσο και η «Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τον Τουρισμό 2030».

 

Ο Ιωάννης Σπιλάνης, καθηγητής του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ο Άρης Ίκκος, επιστημονικός συνεργάτης του ΙΝΣΕΤΕ, παρουσίασαν το γενικό πλαίσιο, τις προκλήσεις και την προσέγγιση της «Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης», αλλά και την ευθύνη των τοπικών φορέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης για τον χαρακτήρα της τουριστικής ανάπτυξης, ενώ για τις καλές πρακτικές που αφορούν στη «Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη» μίλησαν η Απολλωνία Καραμπάτσου, CCSR Manager του Ομίλου «Mitsis Hotels Group», η Σοφία Καράμπελα, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Τουρισμού του Ιονίου Πανεπιστημίου και η Μαρία Λούγαρη εκπροσωπώντας το ξενοδοχείο «Castelli» στη Ζάκυνθο.

 

Ακολούθησε συζήτηση και παρεμβάσεις των παραβρισκόμενων, ενώ η Ημερίδα ολοκληρώθηκε με στρογγυλό τραπέζι και εξαγωγή συμπερασμάτων στη βάση της κοινής αφετηρίας, της τροφοδότησης του διαλόγου και της ενεργοποίησης των τουριστικών και παραγωγικών φορέων στην κατεύθυνση διαμόρφωσης συγκεκριμένης Στρατηγικής για τον Βιώσιμο Τουρισμό στα Ιόνια Νησιά.