Επιλογή Σελίδας

Δύο μαγικές βραδιές λυρικού τραγουδιού απόλαυσε το κοινό της Ζακύνθου την Κυριακή 30 και τη Δευτέρα 31 Ιουλίου στις «Βραδιές Όπερας» που διοργάνωσεη Αντιπεριφέρεια Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ιονίων Νήσωνστο πλαίσιο του έργου Creative@Hubs.

Οι διεθνώς διακεκριμένοι πρωταγωνιστές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Βασιλική Καραγιάννη [σοπράνο] και Διονύσης Σούρμπης [βαρύτονος] με τη συνοδεία του Διονύση Φρίξου Μόρτζου στο πιάνο, ταξίδεψαν τους Ζακυνθινούςμε τραγούδια από το διεθνές ρεπερτόριο.

Η πρώτη μελωδική βραδιά πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο του Ιστορικού ναού του Αγίου Σπυρίδωνος στις Σγούρνες και η δεύτερη στο προαύλιο του καταπληκτικού Ναού της Παναγίας Φανερωμένης της πόλης της Ζακύνθου, συγκεντρώνοντας μεγάλη προσέλευση κοινού και αποδεικνύοντας έτσι ότι η όπερα κατέχει σημαντική θέση στον μουσικό πολιτισμό της Επτανήσου.

Με σεβασμό στην θρησκευτική, ιστορική και πολιτιστική αξία των δύο αυτών ναών, οι προαύλιοι χώροι τους διαμορφώθηκαν κατάλληλα ώστε όχι μόνο να φιλοξενήσουν την εκδήλωση αλλά και να αναδείξουν την εμβληματική ομορφιά των πολιτιστικών αυτών μνημείων.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο πιλοτικών δράσεων για την προώθηση και υποστήριξη νέων μουσικών επιχειρηματιών της πράξης «Holisticnetworkingofcreativeindustriesviahubs – CREATIVE@HUBS» που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Συνεργασίας INTERREG V-A «Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020», με Αναθέτουσα Αρχή την Περιφέρεια Ιονίων Νησιών

Όπως σημείωσε και ο κ. Κων/νος Καποδίστριας, Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ιονίων Νήσων«Το έργο Creative @Hubs είναι ένα διασυνοριακό πρόγραμμα Interreg Ελλάδας – Ιταλίας που αφορά στη δημιουργία ενός σύγχρονου στούντιο ηχοληψίας στη Ζάκυνθο, καθώς στην υποστήριξη πολιτιστικών δράσεων και εκδηλώσεων όπως ήταν η εκδήλωση του χορευτικού συγκροτήματος «Φιόρο του Λεβάντε», το τριήμερο των European School Radios, η εκδήλωση «30 Χρόνια Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος», χοροί και τραγούδια σε χωριά της Ζακύνθου και όπως είναι η σημερινή Βραδιά Όπερας. Για την Τέχνη έχουν ειπωθεί πολλά… Ο Γκαίτε έγραφε ότι η Τέχνη και η Επιστήμη ανήκουν σε όλο τον κόσμο. Μπροστά τους εξαφανίζονται όλα τα σύνορα… Ο Ζαν Λυκ Γκοντάρ έλεγε ότι η Τέχνη μας ελκύει αποκαλύπτοντας τον πιο μυστικό μας εαυτό και ο Κάρολος Κουν φώναζε ότι η Τέχνη είναι μεγάλη. Θα την πλησιάσουμε με ευλάβεια και σεβασμό. Ας απολαύσουμε, λοιπόν, με ευλάβεια και σεβασμό αυτή τη «Βραδιά Όπερας», ας ταξιδέψουμε πέρα από τα σύνορα και τους φραγμούς μας για να αποκαλύψουμε τον μυστικό μας εαυτό… και όταν γυρίσουμε, σίγουρα θα είμαστε πιο Δημιουργικοί».

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με την ευγενική συναίνεση της Μητρόπολης Ζακύνθου και των εφημέριων των ναών.