Επιλογή Σελίδας

«Οι θάλασσες που μας ενώνουν», ήταν το κεντρικό μήνυμα των τριών (3) εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στις 4 και 6 Αυγούστου στο Λιμανάκι Κερίου στη Ζάκυνθο και διοργάνωσε η Αντιπεριφέρεια Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ιονίων Νήσων στο πλαίσιο του έργου Creative@Hubs.

Το Σάββατο 4 Αυγούστου επισκέπτες και κάτοικοι απόλαυσαν τους «Τραγουδιστάδες τση Ζάκυνθος» σε επτανησιακές καντάδες στους δρόμους του Κεριού. Οι καντάδες συνεχίστηκαν εν πλω στην καθιερωμένη τους πλέον «Βαρκαρόλα» με φόντο το Μαραθωνήσι Ζακύνθου, που το κοινό είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει ζωντανάσε μια οπτικοακουστική παρουσίαση στο λιμανάκι.

Οι αναμνήσεις της ζακυνθινής μουσικής και ο τρόπος που μεταφέρεται και συνδέει τους οικογενειακούς δεσμούς στην Ζάκυνθο των αρχών της δεκαετίας του 1990 ήταν το θέμα της μουσικοθεατρικής παράστασης«PERGOLA» του Γιάννη Πολυστάρη που ακολούθησε και ολοκλήρωσε την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ.

Την Κυριακή 6 Αυγούστου, οι μουσικές αναμνήσεις των ορεινών χωριών της Ζακύνθου αναβίωσαν σε ένα παραδοσιακό γλέντι με οδηγούς σε αυτό το ταξίδι τους μουσικούς Ανδρέα Σταμίρη (μαντολίνο – φωνή), Πέτρο Βυθούλκα (κιθάρα – φωνή), Σπύρο Λιβέρη (βιολί – φωνή), Νατάσα Γκαραλιάκου (φωνή) και Νίκο Τράνακα (κρουστά).

Την ίδια μέρα, ήχοι και τραγούδια του Αιγαίου συνάντησαν το Ιόνιο στο Αιγαιοπελαγήτικο γλέντι που ακολούθησε. Η παρέα καταξιωμένων μουσικών στην παραδοσιακή μουσική Πάνος Βέργος, Γιώργος Μαρινάκης, Σταυρούλα Δαλιάνη, Λάζαρος Ακριβόπουλος και Ηλίας Μαυρίκης ταξίδεψαν το κοινό με τις μουσικές τους στο Αιγαίο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο πιλοτικών δράσεων για την προώθηση και υποστήριξη νέων μουσικών επιχειρηματιών της πράξης «Holisticnetworkingofcreativeindustriesviahubs – CREATIVE@HUBS» που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Συνεργασίας INTERREG V-A «Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020», με Αναθέτουσα Αρχή την Περιφέρεια Ιονίων Νησιών.

Όπως σημείωσε και ο κ. Κων/νος Καποδίστριας, Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ιονίων Νήσων«Το έργο Creative @Hubs είναι ένα διασυνοριακό πρόγραμμα Interreg Ελλάδας – Ιταλίας που αφορά στη δημιουργία ενός σύγχρονου στούντιο ηχοληψίας στη Ζάκυνθο, καθώς στην υποστήριξη πολιτιστικών δράσεων και εκδηλώσεων όπως ήταν η εκδήλωση του χορευτικού συγκροτήματος «Φιόρο του Λεβάντε», το τριήμερο των European School Radios, η εκδήλωση «30 Χρόνια Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος», και οι «Βραδιές Οπερας». Ο χορός και τα τραγούδια ενός τόπου είναι η ιστορία του και η συνέχεια τους μια πάλη για να μην χαθούμε μέσα στο χρόνο. Συγχαρητήρια στον  Πολιτιστικό Σύλλογο  «Η Άμπελος» που διοργάνωσε τριήμερη γιορτή των αξιών, της ιδεολογίας και της ταυτότητας του Κεριού Ζακύνθου με όραμα τις  Θάλασσες που μας ενώνουν.»