Επιλογή Σελίδας

Εκδηλώσεις του έργου «AETHER» στη Ζάκυνθο και στον Τάραντα

Η μάχη κατά της ρύπανσης από τα πλαστικά αποκτά Ευρωπαϊκή διάσταση μέσα από τις εκδηλώσεις με τίτλο «Οι Φρουροί της Θάλασσας».
Στις 16 Σεπτεμβρίου 2023, οι πολίτες στον Τάραντα και στη Ζάκυνθο μπαίνουν στην πανευρωπαϊκή μάχη κατά της θαλάσσιας ρύπανσης για την προστασία του Περιβάλλοντος.
Μπάρι, 31 Αυγούστου 2023 –«Η επίτευξη της αυξανόμενης ανάγκης για βιωσιμότητα και προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, μέσω της συνεργασίας που στηρίζεται σε κοινές αγαθές προθέσεις, ξεκινά από τον πολίτη». Αυτή είναι μία από τις αρχές που ενέπνευσαν και παρακίνησαν το Πρόγραμμα Interreg V-A Greece-Italy 2014/2020, τον Περιφερειακό στρατηγικό οργανισμό για την οικολογική βιώσιμη ανάπτυξη της Περιφέρειας Απουλίας (ASSET Puglia) και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων – Φορέας Χρηματοδότησης, Επικεφαλής Εταίρος και Εταίρος του έργου Interreg AETHER αντίστοιχα (ακρωνύμιο στα αγγλικά του “Alliance for the Effective Transnational Handling of Environmental Resources”) – για να διοργανώσουν, στις 16 Σεπτεμβρίου 2023, μια μαζική δράση ευαισθητοποίησης που στοχεύει στην ενεργή συμμετοχή των πολιτών της Ευρώπης στην προστασία του περιβάλλοντος, καθιστώντας τους πραγματικούς «Φρουρούς της Θάλασσας».

Αυτή η σειρά εκδηλώσεων, φέρει τον τίτλο «Οι Φρουροί της Θάλασσας» (Sentinels of the Sea”) και αντιπροσωπεύει το κύμα της αλλαγής που, ξεκινώντας από τις ακτές της Απουλίας (Τάραντας) και φτάνοντας στις ακτές της Ζακύνθου, θα δημιουργήσει ένα ηθικό κίνημα που θα μπορεί να διασχίσει εθνικά σύνορα και θα ενώσει πολίτες, συλλόγους, οικονομικούς και δημόσιους φορείς υπό την σημαία της συνεργασίας.
Μια αξία που πάντα ενθαρρύνει τα έργα Interreg και που τον Σεπτέμβριο γιορτάζεται κατά την Ημέρα Ευρωπαϊκής Συνεργασίας του Interreg. Μια επικοινωνιακή εκστρατεία υπό την οποία θα διεξαχθεί η εκδήλωση “Φρουροί της Θάλασσας” στη Ζάκυνθο, η οποία στοχεύει αναδείξει τη συμβολή που προσφέρουν τα έργα διασυνοριακής συνεργασίας στη βελτίωση της ζωής των πολιτών και στη μείωση των εμποδίων και της ανισότητας που επιβραδύνουν την κοινωνική ευημερία.
Με τους «Φρουρούς της Θάλασσας», η Απουλία και η Ελλάδα ενώνουν και πάλι τις δυνάμεις τους για την προστασία του περιβάλλοντος, εστιάζοντας στην ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση της κοινότητας και των πολιτών για τον αγώνα κατά της ρύπανσης. Δεν είναι τυχαίο ότι η ημερομηνία που επιλέχθηκε για τις εκδηλώσεις οι «Φρουροί της Θάλασσας», είναι η 16η Σεπτεμβρίου 2023. Εκείνη την ημέρα, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού (World Cleanup Day). Είναι η μεγαλύτερη δράση πολιτών για τον καθαρισμό και την χαρτογράφηση των απορριμμάτων προκειμένου να καταπολεμηθεί η ρύπανση, η οποία έχει σχεδιαστεί από την Εσθονική ΜΚΟ “Let’s Do It!” και εμπλέκει, μέχρι στιγμής ενεργά, περισσότερες από 191 χώρες.

«Οι Φρουροί της Θάλασσας» συμμετέχουν σε αυτήν την παγκόσμια ημέρα μέσω της ταυτόχρονης διοργάνωσης, στις 16 Σεπτεμβρίου 2023, δύο εκδηλώσεων καθαρισμού: η πρώτη διοργανώνεται στην παραλία του Γέρακα στη Ζάκυνθο (Ελλάδα) από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, και η δεύτερη στον Τάραντα, στην περιοχή Lido Taranto από τον Περιφερειακό στρατηγικό οργανισμό για την οικολογική βιώσιμη ανάπτυξη της Περιφέρειας Απουλίας (ASSET Puglia).

Η εκδήλωση στη Ζάκυνθο διοργανώνεται από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με την υποστήριξη της Μ.Δ. Εθνικών Πάρκων Ζακύνθου, Αίνου και Προστατευόμενων Περιοχών Ιονίων Νήσων και του γραφείου Europe Direct της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν επίσης το ΚΠΕ Λιθακιάς και οι εθελοντικές οργανώσεις «ZaCLEANthos» και «Καθαρά Νερά στη Ζάκυνθο».

Σημείο συνάντησης της εκδήλωσης θα είναι το Κέντρο Πληροφόρησης στον Γέρακα, στη Ζάκυνθο. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στον χώρο του Κέντρου Πληροφόρησης, όπου θα προηγηθούν εισηγήσεις για τις δράσεις του έργου «AETHER», καθώς και ενημέρωση από το προσωπικό της Μ.Δ. Εθνικών Πάρκων Ζακύνθου, Αίνου και Προστατευόμενων Περιοχών Ιονίων Νήσων για την προστατευόμενη περιοχή. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η δράση καθαρισμού στο τμήμα της παραλίας ανάμεσα στη θάλασσα και τα σκοινιά που ορίζουν την περιοχή ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta, όπου σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται να εισέλθουν οι συμμετέχοντες. Ο Φύλακας Φύσης του ΟΦΥΠΕΚΑ θα συμβάλει στην ενημέρωση και στην επίβλεψη της δραστηριότητας.

Η δράση καθαρισμού απευθύνεται σε μεγάλους και μικρούς! Οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων θα μεριμνήσουν για τον εξοπλισμό των συμμετεχόντων. Εσείς το μόνο που θα πρέπει να φέρετε μαζί σας είναι ένα καπέλο για προστασία από τον ήλιο και την καλή σας διάθεσή!

Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τις εκδηλώσεις ακολουθήστε τη σελίδα του έργου AETHER στο Facebook:
https://www.facebook.com/InterregAETHER/

Πρόγραμμα / Program