Επιλογή Σελίδας

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έχει καθιερώσει την 5η  Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, για να μας υπενθυμίζει τις ευθύνες μας για την προστασία του Περιβάλλοντος, αλλά και για την βιωσιμότητα του ίδιου του πλανήτη και της ανθρώπινης υπόστασης.

Δυστυχώς η ολιγωρία που επέδειξε στο παρελθόν η διεθνής κοινότητα και οι λαθεμένες επιλογές, η απληστία για το κέρδος και η ραγδαία τεχνολογική πρόοδος, δεν συνέβαλαν μόνο στη βελτίωση της καθημερινότητας των ανθρώπων, αλλά επιδείνωσαν την ανισορροπία του οικοσυστήματος με απρόβλεπτες συνέπειες. Μια από αυτές, ίσως η σημαντικότερη είναι, η κλιματική κρίση.

Αποτελεί πλέον αδήριτη ανάγκη η προστασία του περιβάλλοντος, όχι μόνο ως έκφραση ευχής ή ως σύνθημα, αλλά με στοχευμένες πολιτικές, με συγκεκριμένες δράσεις και με την καθημερινή πρακτική του καθενός μας.

Στο Ιόνιο, με τα μικρά και τα μεγάλα νησιά μας, με την μεγάλη έκταση της ακτογραμμής μας και του θαλάσσιου οικοσυστήματος, έχουμε υποχρέωση και παράλληλα ευθύνη να το προστατέψουμε, όχι μόνο γιατί συμβάλει κατά τρόπο αποφασιστικό στην οικονομική ευημερία των κατοίκων, αλλά γιατί οφείλουμε να το παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, όπως το παραλάβαμε από τους προηγούμενους.

Η Περιφερειακή Αρχή, από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της, έχει θέσει ως πρώτιστη προτεραιότητα τα ζητήματα της κλιματικής κρίσης και της προστασίας της ζωής και της περιουσίας των πολιτών και των επισκεπτών των νησιών μας.

Παράλληλα εργαζόμαστε με συγκεκριμένο σχέδιο για να επιλύσουμε τα οξυμένα προβλήματα της διαχείρισης των απορριμμάτων και επίσης της επίλυσης του υδρευτικού προβλήματος των νησιών μας, για να θωρακίσουμε τα νησιά μας και να αναβαθμίσουμε την ποιότητα της καθημερινότητας των κατοίκων και των επισκεπτών μας.

Η Προστασία του Περιβάλλοντος δεν πρέπει να γιορτάζεται μόνο κάθε 5 Ιουνίου του κάθε έτους, αλλά οφείλουμε να την καταστήσουμε στάση ζωής και παρακαταθήκη για τις μελλοντικές γενιές.