Επιλογή Σελίδας

Με ευρεία συμμετοχή και μεγάλο ενδιαφέρον έλαβε χώρα στο Δημοτικό Θέατρο της Κέρκυρας, την Τρίτη 9 Ιουλίου 2024, η Ημερίδα Διαβούλευσης, τη οποία διοργάνωσε η Γενική Διεύθυνση Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Υδάτων Ιονίου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου, με θέμα: «1η Αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας Λεκανών Απορροής Ποταμών Ιονίων Νήσων».

Την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων εκπροσώπησαν ο Περιφερειάρχης, Γιάννης Τρεπεκλής και ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Σπύρος Ιωάννου, ενώ το «παρών» έδωσε πλήθος εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης και διαφόρων φορέων και οργανώσεων από την Κέρκυρα και τα Ιόνια Νησιά.

Στην Ημερίδα Διαβούλευσης παρουσιάστηκαν, μεταξύ άλλων, υδρολογικές και υδραυλικές προσομοιώσεις, χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας και κινδύνων πλημμύρας λεκανών απορροής ποταμών για την Κέρκυρα & τους Παξούς, τη Λευκάδα, τη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά & την Ιθάκη, όπως επίσης οι στόχοι και το πρόγραμμα μέτρων σχεδίου διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας, αλλά και ανάλυση περιβαλλοντικών επιπτώσεων του σχεδίου διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας.

Στον χαιρετισμό του, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Γιάννης Τρεπεκλής, υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της διοργάνωσης της εν λόγω Ημερίδας Διαβούλευσης, στο πλαίσιο ανάλυσης όλων των δεδομένων και των μελετών της επιστημονικής κοινότητας αναφορικά με τους κινδύνους που υπάρχουν από τις επιπτώσεων ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως και τα μέτρα πρόληψης που είναι απαραίτητο να ληφθούν για την αντιμετώπιση τους. Ο Περιφερειάρχης επισήμανε ότι στόχος των σχεδίων διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας είναι η μείωση των αρνητικών συνεπειών στην ανθρώπινη υγεία, το περιβάλλον, αλλά βέβαια και στις οικονομικές δραστηριότητες και στην πολιτιστική κληρονομιά ενός τόπου. Ο κ. Τρεπεκλής αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά ότι τα σχέδια διαχείρισης, τα οποία θα προκύψουν από τη διαβούλευση που γίνεται, θα πρέπει να συνοδεύονται και από τις αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις προκειμένου αυτά να είναι υλοποιήσιμα προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Αναλυτικά η διαδικασία, τα προσχέδια, οι παρατηρήσεις και οι προτάσεις για τα υπό διαβούλευση σχέδια είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, στον εξής σύνδεσμο:  https://floods.ypeka.gr/consultation/2roundconsultation/