Ιόνια Νησιά 2021

Από την πρωτοπορία της ιστορίας, στην πρωτοπορία του μέλλοντος

Μήνυμα της Περιφερειάρχη  Ρόδης Κράτσα – Τσαγκαροπούλου για την επέτειο 200 χρόνων από το 1821

Το 2021 είναι μία ξεχωριστή χρονιά για την Πατρίδα μας και τους απανταχού Έλληνες. Η επέτειος των 200 χρόνων από το ιστορικό 1821, μας δίνει την ευκαιρία να έλθουμε αντιμέτωποι με την ιστορία, την θέση μας στον σύγχρονο κόσμο,  αντιμέτωποι με το μέλλον σε μία δημιουργική σχέση.

Για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων το επετειακό 2021 είναι ένα momentum που δεν πρέπει να χάσουμε. Είναι η ευκαιρία να έλθουμε πιο κοντά μεταξύ μας, αλλά και κοντά σ΄ αυτά τα στοιχεία που δημιούργησαν την ιδιαιτερότητα, την μοναδικότητα και την συνοχή μας.

Τα Επτάνησα ήδη από τα αρχαία και βυζαντινά χρόνια, αλλά και αργότερα είτε με την κατοχή των Βενετών, είτε με τους Γάλλους  Δημοκρατικούς και μετέπειτα με τους Αυτοκρατορικούς, είτε ως αυτόνομη Πολιτεία, είτε με την προστασία των Άγγλων ήταν πάντα ενωμένα και στην καρδιά των εξελίξεων.

Αποτέλεσαν την γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης,  γέφυρα μεταξύ της υποδουλωμένης Ελλάδας και του Δυτικού κόσμου. Εδώ άνθισαν ο ευρωπαϊκός και ο νεοελληνικός διαφωτισμός, τα γράμματα, οι τέχνες και οι ιδέες της ελευθερίας, του ριζοσπαστισμού, της εθνικής ανεξαρτησίας με πάθος κι αγωνιστικότητα έως την Ένωση με την μητέρα Ελλάδα.

Θα αναδείξουμε την συμμετοχή των Επτανησίων στα μεγάλα ιστορικά γεγονότα, όπως η Ναυμαχία της Ναυπάκτου που έλαβε χώρα στο Ιόνιο, στην προετοιμασία της ελληνικής επανάστασης και την συμμετοχή των επτανησίων σε αυτήν, στον ρόλο μας στην συγκρότηση του ελληνικού κράτους και στην ανάπτυξή του.

Μεγάλες μορφές Επτανησίων έβαλαν την σφραγίδα τους σ΄αυτήν την ιστορική διαδρομή: Διονύσιος Σολωμός, Ιωάννης Καποδίστριας, Ανδρέας Κάλβος, Αριστοτέλης Βαλαωρίτης, Γεράσιμος Πιτζαμάνος, και τόσες άλλες ιστορικές προσωπικότητες όπως και  νεότερες και σύγχρονες.

Αυτή η μεγάλη κληρονομιά και η συνεχής δημιουργία, αποτελεί τον συνδετικό μας ιστό, την ταυτότητα μας και την έμπνευσή μας.

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων πρώτη από όλη την χώρα  τίμησε την έλευση του 2021 με την ειδική χαρτογραφική παράσταση και θα τιμήσει το περιεχόμενο και τα μηνύματα αυτής της επετείου των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση του 1821, με πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις εντός και εκτός της Επικράτειας.

Θα υποστηρίξει τις τοπικές δραστηριότητες και πρωτοβουλίες και θα ενισχύσει τη συνεργασία των πνευματικών φορέων, των πολιτιστικών δομών και του Ιονίου Πανεπιστήμιου που εργάζονται για την μελέτη, την διατήρηση και την προβολή της κληρονομιάς μας.

Απευθύνει πρόσκληση στους απανταχού Επτανήσιους και φίλους των Ιονίων Νήσων να ενώσουν τις ιδέες και τις δυνάμεις τους, για να κάνουμε περισσότερο γνωστή την ένδοξη ιστορία μας, για ν΄αξιοποιήσουμε τα γεωπολιτικά και αναπτυξιακά μας πλεονεκτήματα με σχέδιο, φιλοδοξία και νέες ευκαιρίες για όλους.

Το επετειακό 2021 πρέπει ν΄ αποτελέσει το εφαλτήριο, για να βρεθούμε από την πρωτοπορία της ιστορίας, στην πρωτοπορία του μέλλοντος.