Επιλογή Σελίδας

Μήνυμα της Περιφερειάρχη  Ρόδης Κράτσα – Τσαγκαροπούλου για την επέτειο 200 χρόνων από το 1821

Ιόνια Νησιά 2021

Από την πρωτοπορία της ιστορίας, στην πρωτοπορία του μέλλοντος

δείτε περισσότερα

Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου

Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου

Για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων το επετειακό 2021 είναι ένα momentum που δεν πρέπει να χάσουμε. Είναι η ευκαιρία να έλθουμε πιο κοντά μεταξύ μας, αλλά και κοντά σ΄ αυτά τα στοιχεία που δημιούργησαν την ιστορική και πολιτιστική μας ιδιαιτερότητα και την συνοχή μας, να έλθουμε αντιμέτωποι με το μέλλον μας σε μια σχέση δημιουργική.

Τα Επτάνησα ήδη από τα αρχαία και βυζαντινά χρόνια, αλλά και αργότερα είτε με την κατοχή των Βενετών, είτε με τους Γάλλους  Δημοκρατικούς και μετέπειτα με τους Αυτοκρατορικούς, είτε ως αυτόνομη Πολιτεία, είτε με την προστασία των Άγγλων ήταν πάντα πολιτικά και διοικητικά ενωμένα και πάντα στην καρδιά των εξελίξεων.

Αποτέλεσαν τη γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης, γέφυρα μεταξύ της υποδουλωμένης Ελλάδας και της Ευρώπης. Εδώ ζυμώθηκαν ο ευρωπαϊκός και ο νεοελληνικός διαφωτισμός εδώ άνθισαν τα γράμματα, οι τέχνες αλλά και οι ιδέες της ελευθερίας, της εθνικής ανεξαρτησίας που προετοίμασαν την ελληνική Επανάσταση και την Ένωση με την μητέρα Ελλάδα.

Με την ευκαιρία του επετειακού έτους, θα αναδείξουμε την συμμετοχή των Επτανησίων στα μεγάλα ιστορικά γεγονότα, όπως η Ναυμαχία της Ναυπάκτου, στην οποία οι Επτανήσιοι στάθηκαν οι Ακρίτες του Δυτικού κόσμου, στην προετοιμασία και την υποστήριξη της ελληνικής επανάστασης στον ρόλο των Επτανησίων στην συγκρότηση του ελληνικού κράτους και στην ανάπτυξή του.

Μεγάλες μορφές Επτανησίων έβαλαν την σφραγίδα τους σ΄αυτήν την ιστορική διαδρομή: Διονύσιος Σολωμός, Ιωάννης Καποδίστριας, Ανδρέας Κάλβος, Αριστοτέλης Βαλαωρίτης, Γεράσιμος Πιτζαμάνος, Κωνσταντίνος Μεταξάς, και τόσες άλλες ιστορικές προσωπικότητες όπως και  νεότερες και σύγχρονες.

Αυτή η μεγάλη κληρονομιά και η συνεχής δημιουργία, αποτελεί τον συνδετικό μας ιστό, την ταυτότητα και την έμπνευσή μας για το μέλλον.

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων θα υποστηρίξει τις τοπικές δραστηριότητες και πρωτοβουλίες, θα ενισχύσει τη συνεργασία των πνευματικών φορέων, των πολιτιστικών δομών και του Ιονίου Πανεπιστήμιου που εργάζονται για την μελέτη, την διατήρηση και την προβολή της κληρονομιάς μας.

Απευθύνει πρόσκληση στους απανταχού Επτανήσιους και φίλους των Ιονίων Νήσων να ενώσουν τις ιδέες και τις δυνάμεις τους, για να κάνουμε περισσότερο γνωστή την ένδοξη ιστορία μας, για ν΄ αξιοποιήσουμε τα γεωπολιτικά και αναπτυξιακά μας πλεονεκτήματα με σχέδιο, φιλοδοξία και νέες ευκαιρίες για όλους.

Το επετειακό 2021 πρέπει ν΄ αποτελέσει το εφαλτήριο, την κινητήριο δύναμη για να βρεθούμε από την πρωτοπορία της ιστορίας, στην πρωτοπορία του μέλλοντος.

 

Έναρξη του επετειακού έτους 2021

Χαρτογραφική προβολή «Ήχος και Φώς» στην πρόσοψη της εκκλησίας Παναγία των Ξένων στην Κέρκυρα την 31 Δεκεμβρίου 2021,

για την έλευση του επετειακού έτους 2021. Πρωτοβουλία της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου

με την συνεργασία του Ιονίου Πανεπιστημίου και την επιμέλεια του Πρύτανη καθηγητή Ανδρέα Φλώρου