Στην άμεση ενεργοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Άπορους (ΤΕΒΑ) έχει προχωρήσει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων θέλοντας να καλύψει το κενό που δημιούργησε στον ευαίσθητο αυτό τομέα, η προηγούμενη περιφερειακή αρχή, δεδομένου ότι το πρόγραμμα παρέμενε ανενεργό από το 2017.
Το θέμα απασχόλησε ευρεία σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας, υπό την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου και του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Ζορμπά (Τομέας Κοινωνικής Συνοχής, Δημόσιας Υγείας και Απασχόλησης), του προϊσταμένου της Διαχειριστικής Αρχής – Μονάδα Γ’ με έδρα την Αθήνα Γιάννη Πασπάλα, της συνεργάτιδάς του Ελένης Φωτοπούλου και υπηρεσιακών παραγόντων από τις Περιφερειακές Ενότητες Κέρκυρας, Λευκάδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας και Ιθάκης.
Συμμετείχε επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας και Ανταγωνιστικότητας Αλέξανδρος Αλεξάκης.
Στη σύσκεψη έγινε σαφές η δυσμενής κατάσταση, στην οποία βρέθηκαν οι δικαιούχοι συμπολίτες μας, οι οποίοι στερήθηκαν είδη πρώτης ανάγκης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος αλληλεγγύης , γνωστό ως ΤΕΒΑ, την περίοδο της κρίσης από ανικανότητα και αδιαφορία της Περιφερειακής Αρχής και δυσλειτουργιών της Διοίκησης.
«Αγωνιζόμαστε να μην απεντάξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων από το ΤΕΒΑ και να αναζητήσει άλλο διαχειριστή. Το πρόγραμμα (2014-2020) ολοκληρώνεται από άλλες Περιφέρειες και η Περιφέρειά μας βρίσκεται ένα βήμα πριν μας καταλογίσει η Διαχειριστική Αρχή δημοσιονομική διόρθωση από κακή διαχείριση του προγράμματος το 2017, κυρίως στην Κεφαλονιά. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια αφενός να λειτουργήσει η διανομή των ειδών πρώτης ανάγκης και αφετέρου να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη της Διαχειριστικής Αρχής, η οποία μετακινήθηκε σήμερα, στην έδρα της Περιφέρειας για να αποτυπώσει τους κινδύνους και να δώσει τις κατάλληλες συμβουλές» τόνισε η κ.Κράτσα – Τσαγκαροπούλου.
Όπως επισήμανε ο κ.Πασπάλας η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είναι μια από τις τρεις τελευταίες Περιφέρειες που το πρόγραμμα δεν υλοποιείται από το 2017, οπότε και έγινε η τελευταία διανομή προϊόντων , με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους δικαιούχους και για την αξιοπιστία της.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, πρόκειται για 2.779 άπορους, οι αιτήσεις που κατατέθηκαν ανέρχονται στις 1.500 και η αξία των προϊόντων διανομής στους δικαιούχους ανέρχεται στο ποσό των 2.889.000 ευρώ.
«Η επανεκκίνηση του προγράμματος πρέπει να γίνει τώρα και άμεσα. Αν και ξεκινούν οι διαδικασίες ενεργοποίησης του επόμενου διαγωνισμού, έχουμε χρόνο να καλύψουμε το κενό και να ξεκινήσουμε τις πρώτες διανομές», ανέφερε ο κ.Πασπάλας, επισημαίνοντας ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από πλευράς της νέας περιφερειακής αρχής για την υλοποίηση του προγράμματος, όπως αποδεικνύεται από το προσωπικό ενδιαφέρον της Περιφερειάρχου κας Κράτσα και τη συστηματική εργασία και επιμονή του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη κ.Ζορμπά.
Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στην αναγκαιότητα συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων φορέων και υπηρεσιών για να ξεπεραστούν τα εμπόδια για την υλοποίηση του προγράμματος, καθώς και στη διενέργεια εκπαιδευτικών σεμιναρίων για την κατάρτιση και την επιμόρφωση του προσωπικού της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων που θα διαχειριστεί το πρόγραμμα.