Επιλογή Σελίδας

H ετήσια έκθεση του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum), με βάση τον Δείκτη που μετρά την απόσταση ανάμεσα στα δύο φύλα, γνωστό σαν The Global Gender Gap Index, στις κοινωνίες 156 χωρών από όλον τον κόσμο, δείχνει ότι στη χώρα μας πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά σε αυτόν τον τομέα.

Ο δείκτης αυτός καλύπτει τέσσερις τομείς.

Ο πρώτος τομέας, αφορά τη συμμετοχή των γυναικών σε θέσεις κυβερνητικές ευθύνης, καθώς και σε κοινοβουλευτικές θέσεις. Ο δεύτερος, αφορά τη συμμετοχή των γυναικών στην οικονομία και τις επαγγελματικές ευκαιρίες που δίνονται στις γυναίκες. Ο τρίτος, αφορά την επιτυχία των γυναικών στην εκπαίδευση και ο τέταρτος αφορά στο επίπεδο των υπηρεσιών φροντίδας και υγείας που απολαμβάνουν οι γυναίκες.

Στον τομέα της συμμετοχής των γυναικών σε θέσεις κυβερνητικές ευθύνης καθώς και σε κοινοβουλευτικές θέσεις, τα δεδομένα είναι αποκαρδιωτικά. Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν μόλις το 26,1% των 35.500 εκλεγμένων βουλευτών ανά τον κόσμο. Επιπλέον, μόλις το 22,6% των κυβερνητικών και υπουργικών θέσεων καλύπτονται από γυναίκες.

Στον τομέα της συμμετοχής των γυναικών στην οικονομία, οι διοικητικές θέσεις και οι θέσεις ευθύνης των επιχειρήσεων που καλύπτονται από γυναίκες, αντιπροσωπεύουν μόλις το 27%. Και αυτό παρ’ όλο που το ποσοστό των γυναικών με πτυχία, εξειδικεύσεις και σημαντική εργασιακή εμπειρία έχει αυξηθεί, μειώνοντας το αντίστοιχο gap.

Αλλά και γενικότερα στον εργασιακό τομέα, ισοτιμία 100% ανάμεσα στα δύο φύλα, εμφανίζεται μόνο στις θέσεις εργασίας του χώρου των ανθρωπιστικών και πολιτιστικών επαγγελμάτων και τον χώρο της διαφήμισης και του μάρκετινγκ. Όμως στο χώρο των κλάδων αιχμής όπως είναι για παράδειγμα η ψηφιακή τεχνολογία, τα ποσοστά της συμμετοχής των γυναικών υποχωρούν θεαματικά, με τα ποσοστά στα Μεγάλα Δεδομένα (BiG Data) και στη Τεχνητή Νοημοσύνη να ανέρχονται στο 32%, στους Μηχανικούς Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στο 20% και στο Cloud Computing στο 14%.

Στον τομέα που αφορά τα επιτεύγματα των γυναικών στην εκπαίδευση, 37 χώρες έχουν καταφέρει την πλήρη ισότητα δηλαδή το 100%, ανάμεσα στα δυο φύλα, ενώ στο σύνολο των 156 χωρών το ποσοστό βρίσκεται στο 95%.

Στον τομέα του επιπέδου των υπηρεσιών υγείας και φροντίδας που απολαμβάνουν οι γυναίκες, το ποσοστό είναι και εδώ αρκετά υψηλό, έχοντας υπερβεί το 96%.

Είναι φανερό ότι στους δυο τελευταίους τομείς, οι 156 υπό μελέτη χώρες από το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ, έχουν επιτύχει πολύ περισσότερα. Ωστόσο, οι σχεδόν ίδιες ευκαιρίες στο χώρο της εκπαίδευσης και της φροντίδας ελαχιστοποιούνται, στους χώρους που σχεδιάζονται οι επιχειρηματικές στρατηγικές και που αποφασίζεται το μέλλον των πολιτών των χωρών.

Πού βρίσκεται λοιπόν η Ελλάδα και ποια είναι η βαθμολογία της;

Η Ελλάδα βρίσκεται στη 98η θέση με βαθμολογία 0,689, με την κλίμακα να είναι από το 0 μέχρι το 1. Στην 1η θέση βρίσκεται η Ισλανδία με 0,892 και τη 156 θέση βρίσκεται το Αφγανιστάν με 0,444.

Όπως βλέπουμε στον ακόλουθο πίνακα που περιλαμβάνει τις χώρες του Δυτικού κόσμου, δηλαδή της Βορείου Αμερικής και της Δυτικής Ευρώπης, η Ελλάδα κατατάσσεται 22η και τελευταία.

Και όπως παρατηρούμε στον ακόλουθο πίνακα που περιλαμβάνει κάτω από τον τίτλο Ανατολική Ευρώπη και Κεντρική Ασία, όλες τις χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ και τις χώρες που ανήκαν στην πρώην Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών, η βαθμολογία της Ελλάδας μόλις που υπερβαίνει τις αντίστοιχες της Ουγγαρίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Κιργιζίας, της Αρμενίας και του Τατζικιστάν.

Δύο από κυριότερα σημεία που διαμορφώνουν την δυσάρεστη αυτή εικόνα της Ελλάδας, είναι η χαμηλή συμμετοχή των γυναικών στο νομοθετικό σώμα και στη διακυβέρνηση της χώρας. Η συμμετοχή των γυναικών στη Βουλή ανέρχεται μόλις στο 20,3% και η συμμετοχή γυναικών στην κυβέρνηση βρίσκεται στο ακόμα μικρότερο, 15,2%.

Οι γυναίκες συμμετέχουν κατά 45% στο εργατικό και υπαλληλικό προσωπικό της ελληνικής οικονομίας, κατά 68% στις θέσεις μερικής απασχόλησης και κατά 54% στην ανεργία στις ηλικίες από 15 έως 64 ετών.

Οι γυναίκες συμμετέχουν μόλις κατά 11% στα διοικητικά συμβούλια των εισηγμένων εταιρειών. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι η έρευνα του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ διαθέτει στοιχεία πριν από την αλλαγή του νόμου, με βάση τον οποίο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει θέσει ποσόστωση της τάξης του 25%, για τη συμμετοχή γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των εισηγμένων εταιρειών. Τέλος, μόλις το 17,2% των επιχειρήσεων έχουν επιλέξει σαν CEO, γυναίκα.

Γνωρίζοντας ότι στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, γίνεται σημαντική δουλειά στον τομέα της στήριξης των γυναικών και της δυνατότητας παροχής ίσων ευκαιριών ανάμεσα στα δυο φύλα, ευελπιστούμε ότι στην επόμενη ετήσια έκθεση του World Economic Forum, για τον Global Gender Gap Index, η βαθμολογία της χώρας μας θα έχει βελτιωθεί αισθητά. Η ανάπτυξη της οικονομίας, μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την ισότιμη συμμετοχή γυναικών και ανδρών, τόσο στη παραγωγική διαδικασία όσο και στη διακυβέρνηση της χώρας.

ΠΗΓΗ: liberal.gr