Επιλογή Σελίδας

Ολοκληρώθηκε η μελέτη της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας για την πιστοποίηση της Ασπρολιάς Λευκάδας με τη διεθνή ετικέτα ποιότητας «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ)» και το πρωί της Πέμπτης, 21 Σεπτεμβρίου 2023 στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Διοικητηρίου της Π.Ε. Λευκάδας παρουσιάστηκε στους εμπλεκόμενους (παραγωγούς, ελαιοτριβεία, εμπόρους, γεωπόνους, κλπ.) από τους επιστημονικούς υπεύθυνους της Ομάδας Έργου, Καθηγητές του Τμήματος Γεωπονίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ιωάννη Τσιρογιάννη (Αναπληρωτής Καθηγητής) και Βασίλειο Στουρνάρα (Επίκουρος Καθηγητής), παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας, Ανδρέας Κτενά.

Η ολοκλήρωση της μελέτης σηματοδοτεί την έναρξη της διαδικασίας για την υποβολή του σχετικού φακέλου προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) για την καταχώριση της ονομασίας «Ελαιόλαδο Λευκάδας Ασπρολιά» ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) στο Μητρώο Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ), Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ) και Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων (ΕΠΙΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Με πίστη στην αξία της Ασπρολιάς μας και την αναγκαιότητα για ανάδειξη αυτού του μοναδικού προϊόντος μας, ξεκινήσαμε μια προσπάθεια για την οποία είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος και την κατατάσσω στις καλύτερες επιλογές μας.

Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε στα χέρια μας μια ολοκληρωμένη μελέτη, που τεκμηριώνει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Ασπρολιάς μας, που απορρέουν από τη μοναδικότητα της υπαίθρου μας, αλλά και την ενασχόληση των Λευκαδιτών με την Ασπρολιά ιστορικά.

Όμως για να το πετύχουμε αυτό, συνεργαστήκαμε με τους καλύτερους Καθηγητές Πανεπιστημίου, στον τομέα του ελαιολάδου στην Ελλάδα και η προσπάθειά μας αγκαλιάστηκε από τον πρωτογενή τομέα, τον τομέα της αγροδιατροφής και τον τομέα του τουρισμού της Λευκάδας.

Πλέον, ο δρόμος για την κατάθεση αιτήματος προς το ΥΠΑΑΤ, για την καταχώρηση του ‘Ελαιολάδου Λευκάδας Ασπρολιά’ ως ΠΟΠ στα μητρώα της ΕΕ, έχει ανοίξει διάπλατα. Ο σχετικός φάκελος θα υποβληθεί το προσεχές διάστημα και θα παρακολουθούμε στενά την πορεία του αιτήματός μας.

Με την πιστοποίηση ΠΟΠ κατοχυρώνουμε την Ασπρολιά μας και το ξεχωριστό της ελαιόλαδο έναντι άλλων περιοχών, οριοθετώντας ως γεωγραφική ζώνη παραγωγής αποκλειστικά στα διοικητικά όρια της Π.Ε. Λευκάδας. Επιπλέον, προστατεύουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του έναντι του ανταγωνισμού από άλλα ελαιόλαδα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Επίσης, είναι μια ‘σφραγίδα ποιότητας’, που θα προσδώσει αναγνωρισιμότητα, εξωστρέφεια και υπεραξία, με μεγάλα οφέλη για τον αγροτικό κόσμο, αλλά και για ολόκληρη την τοπική οικονομία» δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας, Ανδρέας Κτενάς, μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης.

Η «Εκπόνηση μελέτης και σύνταξη φακέλου με αίτημα χαρακτηρισμού ΠΟΠ ή ΠΓΕ του ελαιόλαδου που προέρχεται από την έκθλιψη της ποικιλίας “Ασπρολιά Λευκάδας”» εκπονήθηκε με την επιστημονική υποστήριξη του Γεωπονικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μέσω Προγραμματικής Σύμβασης με την Π.Ε. Λευκάδας, ενώ στις μετρήσεις και αναλύσεις συμμετείχαν το Εργαστήριο Ποιότητας Ελαιολάδου Καλαμάτας του ΕΛΓΟ Δήμητρα και το Εδαφολογικό Εργαστήριο Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας / Πανεπιστημίου Πατρών. Ο προϋπολογισμός της μελέτης ήταν 30.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.) και χρηματοδοτήθηκε από τις πιστώσεις των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) της Π.Ε. Λευκάδας.


 

 

2023.09.25 @ Ανδρέας Κτενάς: «Κατατάσσω την μελέτη για ανάδειξη της Ασπρολιάς στις καλύτερες επιλογές μας» – Υποβάλλεται η Μελέτη και ο Φάκελος για την κατοχύρωση της Ασπρολιάς Λευκάδας ως ΠΟΠ – Παρουσιάστηκε σε εκδήλωση της Π.Ε. Λευκάδας. #ΠΙΝ #Λευκάδα #Lefkada #Ασπρολιά #Ελαιόλαδο #Ελιά #ΑγροτικήΑνάπτυξη #ΑγροτικήΟικονομίσ #Αγροδιατροφή #ΤοπικάΠροϊόντα #Πιστοποίηση #ΠΟΠ #ΠΓΕ #ktenasandreas #antipin_lefkada #ΠεριφερειακήΕνότηταΛευκάδας #ΠεριφέρειαΙονίωνΝήσων