Επιλογή Σελίδας

Την ένταξη του έργου για την αποκατάσταση του Κωδωνοστασίου του πρώην Καθολικού Ιερού Ναού Ευαγγελίστριας “Annunziata” στην παλαιά πόλη της Κέρκυρας, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ιόνια Νησιά 2014-2020”, υπέγραψε η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, και συναντήθηκε για το λόγο αυτό στο γραφείο της με τον Καθολικό Αρχιεπίσκοπο Κερκύρας, Ζακύνθου – Κεφαλληνίας Σεβασμιότατο Ιωάννη.

Το έργο, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), με συνολικό προϋπολογισμό ένταξης 312.976 ευρώ, και έχει φορέα υλοποίησης την Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, με στόχο το σπουδαίο και διατηρητέο μνημείο να διατηρηθεί, και να σταματήσει να θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των διερχομένων, τόσο Κερκυραίων πολιτών, όσο και χιλιάδων επισκεπτών.

Το έργο αφορά στην αποκατάσταση και ανάδειξη του κωδωνοστασίου της μονής Ευαγγελιστρίας, (Annunziata), που βρίσκεται στην στο κέντρο της Παλαιάς Πόλης της Κέρκυρας και είναι κηρυγμένο μνημείο. Από τη μονή σώζεται μόνο το πυργοειδές κωδωνοστάσιο και το ΒΑ τμήμα του καθολικού της. Στην βόρεια και ανατολική πλευρά του καθολικού εφάπτονται δύο νεότερα προσκτίσματα στα οποία στεγάζονται σήμερα εμπορικά καταστήματα.

Ο ιερός ναός τής Ευαγγελίστριας ή Ανουντσιάτας στην Κέρκυρα, κτίστηκε, στα τέλη τού 14oυ αιώνα. Δυο αιώνες αργότερα, το 1571, θάφτηκαν εκεί, μέσα στο ναό, τα λείψανα των Χριστιανών μαχητών από διάφορες ευρωπαϊκές περιοχές, της ναυμαχίας της Ναυπάκτου Lepanto, που λογίζεται ως το πρώτο σημαντικό πλήγμα κατά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Απέναντι, σε χώρους ιδιοκτησίας του ναού, φιλοξενήθηκαν σε μονάδες αποκατάστασης οι τραυματίες της ναυμαχίας, μεταξύ αυτών και ο Ισπανός εθνικός ποιητής Μιγκέλ Θερβάντες.

Ο ναός αυτός καταστράφηκε από τις εμπρηστικές βόμβες τής γερμανικής θηριωδίας τής 14ης Σεπτεμβρίου 1943 και από τότε παρέμεινε μέχρι σήμερα σώο μόνο το καμπαναριό τού ναού.

Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων τόνισε την πολύπλευρη σημασία του μνημείου, ως στοιχείο της πολυπολιτισμικότητας της Κέρκυρας, αλλά και ως σημείο αναφοράς της Ευρωπαϊκής ιστορίας των Ιονίων Νήσων αφού είναι συνδεδεμένο με την Ναυμαχία του Lepanto, η οποία έγινε στο Ιόνιο και συγκεκριμένα στις Εχινάδες Νήσους (μεταξύ Κεφαλληνίας και Αιτωλοακαρνανίας).

Η Περιφερειάρχης τόνισε επίσης το βαθύτερο μήνυμα για την σύγχρονη εποχή της ναυμαχίας, αφού απέδειξε ότι οι ευρωπαϊκές δυνάμεις όταν ενωθούν για να υποστηρίξουν τις αξίες και τα κοινά τους συμφέροντα καταφέρνουν να επιτύχουν το στόχο τους.

Ο Σεβασμιότατος π. Ιωάννης ευχαρίστησε την Περιφερειάρχη για το συνεχές και έμπρακτο ενδιαφέρον της για την πολύπλευρη ιστορία της Κέρκυρας και συγκεκριμένα για την ανάδειξη της σχέσης της με την ναυμαχία της Ναυπάκτου.

Παρουσίασε επίσης το σχέδιο του για την δημιουργία του μνημείου του “Ευρωπαίου Άγνωστου Στρατιώτη” τιμώντας την μνήμη και την θυσία των Ευρωπαίων χριστιανών που έδωσαν την ζωή τους στη ναυμαχία του Lepanto για να ανακόψουν την επικράτηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.