- Αποκατάσταση της βατότητας σε μεγάλα τμήματα οδικού δικτύου
- Αντιπλημμυρική προστασία σε Πύλαρο, Καραβόμυλο, Πουλάτα, Χαλιωτάτα, Σάμη και αλλου
- “Τυφλή” αντίδραση από την ΑΝΑΣΑ ενάντια στο συμφέρον του τόπου, για ακόμα μια φορά
Την μεγάλη ικανοποίησή της για την δρομολόγηση της αποκατάστασης βλαβών που προκλήθηκαν από την εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων στο επαρχιακό δίκτυο της Κεφαλονιάς και συγκεκριμένα στα τμήματα: Δράπανο – Καρδακάτα, διασταύρωση Μελιδανάτα – Σάμη, Σάμη – Τζανάτα, Αγκώνας – Διβαράτα, Διβαράτα – Φισκάρδο, διασταύρωση με Καρυά, διασταύρωση με Ασσο, Διβαράτα – Αγία Ευφημία, διασταύρωση με Διβαράτα (περιοχή Φάλαρης) εξέφρασε η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου μετα την έγκριση από την Οικονομική Επιτροπή της μελέτης για την αποκατάσταση της βατότητας οδικών τμημάτων του κύριου δικτύου του νησιού εξαιτίας των καταστροφών που προκλήθηκαν, κατά μήκος των επαρχιακών οδών, λόγω φυσικών καταστροφών από τον Μεσογειακό κυκλώνα “Ιανός”.
Αντίστοιχα εγκρίθηκαν και η αποκατάσταση και η αντιπλημμυρική προστασία του οικισμού Καραβόμυλου που βρίσκεται εντός της ομώνυμης λεκάνης απορροής και των οικισμών Πουλάτα
και Χαλιωτάτα που βρίσκονται σε ανάντη περιοχές εντός της λεκάνης απορροής της Σάμης, εξαιτίας των καταστροφών που προκλήθηκαν λόγω φυσικών καταστροφών από τον Μεσογειακό κυκλώνα “Ιανός”.
Επίσης εγκρίθηκε ο σχεδιασμός των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων στις περιοχές Πυλάρου και Ερίσου στην Βόρεια Κεφαλονιά, εξαιτίας των καταστροφών που προκλήθηκαν λόγω φυσικών καταστροφών από τον Μεσογειακό κυκλώνα “Ιανός”. Συγκεκριμένα, προβλέπεται στις περιοχές αυτές η μελέτη για την κατασκευή 9 Φραγμάτων αντιπλημμυρικής προστασίας (5 Φράγματα στην Πύλαρο και 4 Φράγματα στην Έρισο), η Διευθέτηση-Οριοθέτηση 9 τμημάτων ρεμάτων στις αντίστοιχες θέσεις ανάντη και κατάντη των Φραγμάτων, καθώς και μελέτη για την κατασκευή αντιπλημμυρικής τάφρου ανάντη του οικισμού της Αγίας Ευφημίας.
Λόγω της έκτακτης ανάγκης άμεσης αποκατάστασης των ζημιών και και της τεχνικής ιδιαιτερότητας όλων των παραπάνω έργων επελέγη η διαδικασία ανάθεσης (προσφυγή στην διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση) σύμφωνα με το άρθρο 32 του Νόμου 4412/2016 κάτι που σημαίνει επιτάχυνση των διαδικασιών μέσα στο πολυδαίδαλο και τραγικά χρονοβόρο σύστημα της διοικητικής γραφειοκρατίας. Οι παρεμβάσεις αυτές είναι συνολικής χρηματοδότησης περίπου 8.000.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
“Η Περιφερειακή Αρχή με ευθύνη απέναντι στις κρίσιμες ανάγκες της Κεφαλονιάς, όπως στα άλλα νησιά, αξιοποιεί με σύνεση κάθε νόμιμο μέσο για να φέρουν έγκαιρα αποτελέσματα οι εγκεκριμένοι πόροι στην αντιμετώπιση κρίσιμων προβλημάτων όπως εκφράστηκε στην συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής, όπου η πλειοψηφία ενέκρινε τα παραπάνω έργα μελετών” δηλώνει η Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου και προσθέτει “για μια ακόμη φορά διαπιστώνεται η “τυφλή” αντίδραση και μικροπολιτική διάθεση διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και παραπλάνηση των πολιτών από την ΑΝΑΣΑ. Δεν είναι δυνατόν ο κ. Γαλιατσάτος να μην γνωρίζει τις πραγματικές συνθήκες διοικητικών και τεχνικών διαδικασιών και τις άμεσες ανάγκες της Κεφαλονιάς. Απλά αποδεικνύει ότι υπηρετεί τον λαϊκισμό, το κομματικό και προσωπικό συμφέρον, υπεράνω του συμφέροντος του πληγέντος τόπου”.
Στο πλαίσιο των αντιπλημμυρικών έργων η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων τόνισε την σημασία της επίσκεψης στην Ιθάκη του Υπουργού Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη, όπου πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες σε όλα τα ρέματα του νησιού (Βόρεια και Νότια Ιθάκη) καθώς και σε περιοχές–χωριά που χρειάζονται άμεσα δρόμους πυροπροστασίας.
Συζητήθηκε το σχέδιο του Υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, να εκπονηθεί μελέτη αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας του νησιού η οποία θα αποτελέσει πρότυπο για την υπόλοιπη χώρα και θα χρηματοδοτηθει απο την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων αναγνωρίζοντας την ανάγκη αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής ενίσχυσης του νησιού.
Τέλος η Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου ανακοινώνει την έναρξη των εργασιών επισκευής για το σχολείο της Αγίας Θέκλης με χρηματοδότηση από την δωρεά της Περιφέρειας Αττικής μετά τους σεισμούς του 2014